Rusland zet dollarreserves om naar euro en yuan

De Russische centrale bank heeft het afgelopen jaar voor $101 miljard aan dollars omgezet naar euro en yuan. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat woensdag door de centrale bank werd vrijgegeven. In totaal werd er voor $44 miljard aan zowel Europese als Chinese valuta aan de reserves toegevoegd. Ook werd er voor een bedrag van $21 miljard geïnvesteerd in de Japanse yen.

Door deze aanpassingen heeft de centrale bank nu meer euro’s dan dollars in haar reserves. Het aandeel van de euro steeg in een jaar tijd van 25,1% naar 32%, terwijl dat van de dollar van 46,3% naar 21,9% daalde. De Chinese yuan is goed voor bijna 15% van de totale reserves van Rusland, tien keer zoveel als het gemiddelde van centrale banken wereldwijd. Volgens cijfers van het IMF staat een kwart van alle wereldwijde reserves in yuan bij de Russische centrale bank op de balans.

Diversificatie

Rusland wil minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar en zoekt daarom diversificatie in andere valuta. Ook blijft het land goud kopen, als vorm van verzekering tegen politieke en economische risico’s. Was de dollar in het verleden nog de belangrijkste munt voor Rusland, nu lijkt de euro deze rol over te nemen. Ook wint de Chinese yuan aan marktaandeel in het handelsverkeer tussen Rusland en China.

Deze koerswijziging niet alleen symbolisch, maar ook praktisch. Rusland handelt immers veel meer met Europa en China dan met de Verenigde Staten. Daar komt bij dat de Amerikaanse dollar een steeds groter risico vormt, vanwege de aanhoudende dreiging van nieuwe economische sancties. Cijfers van de centrale bank laten zien dat Rusland het afgelopen jaar al minder valutareserves in de Verenigde Staten bewaarde. Sinds maart is het gedeelte van de reserves in beheer bij Amerikaanse financiële instellingen gedaald van 29% naar slechts 10%.

Rusland ruilt dollars in voor euro en yuan (Bron: Central Bank of Russia)

Rusland breidt reserves uit

De centrale bank van Rusland beschikte eind vorig jaar over ruim $460 miljard aan reserves. Daarmee behoort Rusland tot de top tien van landen met de grootste reserves. Door een diversificatie richting euro’s en yuan is de gemiddelde kwaliteit van de valutareserves op papier gedaald. Kredietbeoordelaars geven immers een lagere kredietscore aan verschillende Europese landen en China. De afweging om meer goud en andere valuta in de reserves op te nemen lijkt daarom meer een politieke dan economische afweging.

Valutareserves in euro en yuan hebben lagere kredietscore dan dollarreserves (Bron: Central Bank of Russia)

‘De dollar laat ons in de steek’

De Russische president Poetin zei vorig jaar in zijn jaarlijkse vraag en antwoordsessie met de internationale pers dat hij minder vertrouwen heeft in de stabiliteit van de dollar. Hij zei dat verschillende landen om die reden op zoek zijn naar alternatieven voor de Amerikaanse valuta. Eind vorig jaar kwam de Europese Commissie met een voorstel om olie voortaan standaard in euro’s af te rekenen. Op die manier kunnen Europese landen en Rusland hun afhankelijkheid van de Amerikaanse munt verkleinen.

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold




Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo