Russische havens vervangen dollars voor roebels

De Russische president Poetin heeft zijn regering opdracht gegeven om nieuwe wetgeving door te voeren, waarmee alle Russische havens met ingang van volgend jaar verplicht worden roebels te accepteren in plaats van dollars.

Het plan om de havengelden in eigen valuta af te rekenen werd anderhalf jaar geleden voor het eerst door de president voorgesteld, maar toen stuitte het nog op veel weerstand bij de grote transportbedrijven. Men gaf de voorkeur aan de dollar, omdat de waarde van deze munt stabieler is dan die van de roebel.

Van dollars naar roebels

Volgens de regering zal deze maatregel juist meer stabiliteit geven aan de Russische valuta, omdat handelspartners nu gedwongen zijn roebels aan te houden. Het is een kleine stap in het terugdringen van de dominantie van de Amerikaanse dollar in het internationale betalingsverkeer, maar het is wel tekenend voor een trend die al langer gaande is.

De dollar is nog steeds met afstand de belangrijkste handelsmunt, maar verschillende landen hebben de laatste jaren al stappen gezet om de afhankelijkheid van deze valuta te verkleinen. Zo heeft China met diverse handelspartners valutaswaps opgezet om transacties in lokale valuta af te kunnen rekenen. Ook wil China met nieuwe termijncontracten voor belangrijke grondstoffen olie en goud de yuan naar voren schuiven als nieuwe handelsmunt.