Separatisten in Catalonië roepen op tot bankrun

Een pro-separatistische beweging in Catalonië heeft donderdagavond opgeroepen tot een bankrun, zo meldt Bloomberg. In een video die op twitter bijna vijfduizend keer gedeeld werd riepen de makers iedereen op om vrijdagochtend tussen 8:00 en 9:00 hun geld van de bank te halen. Daarmee wilde men een signaal afgeven aan Catalaanse banken die vanwege de onzekerheid over een mogelijke afscheiding hun hoofdkantoor naar een stad buiten Catalonië willen verplaatsen.

Banco Sabadell en La Caixa, twee banken waar deze actie tegen gericht was, lieten in een verklaring weten dat er vrijdag op het aangegeven tijdstip geen onregelmatigheden zijn geweest bij hun bankkantoren. Sinds deze Catalaanse banken eerder deze maand hun plannen bekendmaakten om hun hoofdkantoor te verplaatsen namen hun spaartegoeden juist toe, omdat veel spaarders uit veiligheidsoverweging hun geld liever bij een bank buiten Catalonië bewaren.

De actie van de Catalaanse separatisten kon rekenen op de steun van de zanger Lluis Llach. Hij riep alle Catalanen via twitter op om het symbolische bedrag van €155 op te nemen bij de bank, een verwijzing naar Artikel 155 van de Spaanse grondwet. Dat artikel geeft de Spaanse regering het recht een autonome gemeenschap als Catalonië onder direct bestuur van de centrale regering in Madrid te brengen.