Trichet voorstander van een Europees ministerie van Financiën

Jean-Claude Trichet ontving de Karlsprijs 2011. In zijn toespraak in Aachen liet hij weten dat Europa moet overwegen om een Europees ministerie van Financiën op te richten. Dat ministerie moet vergaande controle krijgen op de nationale overheidsbegrotingen inclusief een vetorecht om nationale begrotingen die niet aan de Europese regels voldoen tegen te houden. Bovendien zou dit ministerie volgens hem direct verantwoordelijk gesteld kunnen worden om een situatie als Griekenland op te lossen.
De geest van de Trichet's speech is overduidelijk die van de Europese gedachte van vrede en samenwerking. De woordkeuze (vet gedrukt) van Trichet in de onderstaande passage zet aan tot denken. Hij zei namelijk dat  “dit ministerie niet noodzakelijkerwijs een groot federaal budget beheert”. Met andere woorden, een Europees ministerie van Financiën hoeft niet automatisch te betekenen dat Europa ook een fiscale unie wordt, want dat is iets waar de politiek en uiteindelijk de Europese burger over moeten beslissen.
Trichet heeft het onderwerp hoog op de Europese politieke agenda gezet. Als het niet anders kan, moet Europa volgens hem deze weg kan bewandelen. 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo