Vier Golfstaten maken muntunie

De Golfstaten Bahrein, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië hebben besloten om eind december een nieuwe gemeenschappelijke munt in te voeren. De valuta wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, zo schrijft de Arabische nieuwssite Akhbar Al Khaleej op basis van een anonieme bron. Het besluit om de gemeenschappelijke munt te koppelen aan de dollar zou niet economisch, maar politiek gedreven zijn.

“Vanuit een economisch oogpunt was het beter geweest om de nieuwe munteenheid te koppelen aan een mandje van valuta, omdat de Golfstaten veel meer handel drijven met landen uit de Europese Unie dan met de Verenigde Staten. De export van olie vanuit de Golfstaten maakt ongeveer 70% uit van de totale Europese importen”, zo verklaart de anonieme bron tegenover Akhbar Al Khaleej. De bron zou nauw betrokken zijn bij het besluitvormingsproces en daarom over insider informatie beschikken.

Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, de andere twee staten in de regio die horen bij de in 1981 opgerichte Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten, zullen volgens de anonieme bron waarschijnlijk niet meedoen aan deze gemeenschappelijke munt. De reden daarvoor wordt niet gegeven, zo schrijft Gulfnews.

“Ik zie de noodzaak voor een gemeenschappelijke munt voor de Golfstaten niet, indien deze niet soeverein is. Hoewel de landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten enorme financiële reserves hebben, staan hun valuta niet te boek als handelsmunt”, aldus de bron.

Muntunie

De zes Golfstaten hebben al meer dan vijftien jaar overleg gevoerd over de vorming van een muntunie, vergelijkbaar met de Eurozone. Sommige economen in de regio hebben opgeroepen om de diep ingewortelde koppeling aan de dollar los te laten en over te stappen op een flexibele wisselkoers met hun eigen valuta. Daardoor zouden de Golfstaten beter bestand zijn tegen een oplopende inflatie en tegen economische crises.

In september zei een woordvoerder van de Europese Centrale Bank dat de zes Golfstaten geen gemeenschappelijke munt moeten introduceren voordat haar leden een uniform en eenduidig doel hebben geformuleerd. Yves Mersch, lid van de bestuursraad van de ECB, heeft tijdens een wereldwijd financieel topoverleg gezegd dat dat geen enkele groep landen klaar is voor een gemeenschappelijke munt, zo lang er geen politieke consensus bestaat.

Vier Golfstaten lanceren eind december een muntunie, gekoppeld aan de waarde van de dollar

Vier Golfstaten lanceren eind december een muntunie, gekoppeld aan de waarde van de dollar.

Foto van de skyline van Doha (bron: hdwpapers.com)