Zwakke pond levert Britten weinig op

De waardedaling van het Britse pond heeft tot op heden geen impuls gegeven aan de Britse economie, zo schrijft de Wall Street Journal. Ondanks de goedkopere munt werd er geen toename in de export gemeten, terwijl de import als percentage van het bbp juist toenam. Wat wel stijgt is de inflatie, want door de waardedaling van de munt zijn de importkosten meer dan evenredig toegenomen.

In theorie is een zwakkere munt goed voor de export van een land, omdat de producten daardoor goedkoper worden in het buitenland. Maar het voorbeeld van de Groot-Brittannië laat zien dat een goedkopere munt alleen niet genoeg is om de export te stimuleren. Veel Britse bedrijven hebben de prijzen van hun artikelen moeten verhogen, omdat de grondstoffen en halffabricaten die ze importeren ook duurder zijn geworden. Andere bedrijven maken misbruik van de situatie en verhogen de prijzen om de winstmarge op te krikken.

Daling Britse pond

Het resultaat van dit alles is dat de Britse producten in het buitenland per saldo maar 4% goedkoper zijn geworden, waardoor het voordeel van de zwakkere munt te verwaarlozen valt. Bedrijven maken hun producten niet goedkoper, omdat ze vrezen dat een harde ‘Brexit’ tot meer administratieve handelsbeperkingen en hogere invoerheffingen zal leiden. Dat kan in de toekomst de winstgevendheid van Britse bedrijven onder druk zetten.

De Britse economie is de laatste jaren steeds minder concurrerend geworden. Ook is de industriële basis van het land in hoog tempo achteruit gegaan. Sinds 1992 is de omvang van de industrie als percentage van het bbp gedaald van 15% naar slechts 10%. Het land moet dus steeds meer goederen importeren, met een structureel tekort op de handelsbalans tot gevolg.

Een zwakkere pond betekent hogere importkosten en daarmee ook een oplopende inflatie. Voordat de Britse industrie weer concurrerend wordt moet er eerst meer duidelijkheid komen over de Brexit en moet de munt waarschijnlijk nog verder in waarde dalen. Een structureel handelstekort zal de waarde van de munt op de middellange en lange termijn naar verwachting verder onder druk zetten. Dat is vervelend voor de Britten, die hun koopkracht verder zien dalen.

united-kingdom-balance-of-trade

Verenigd Koninkrijk heeft structureel tekort op de handelsbalans (Bron: Trading Economics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo