Welke belegging gaf het beste rendement?

Business Insider plaatste deze week een overzicht van het rendement van verschillende categorieën beleggingen over de afgelopen dertien jaar. Helemaal rechts op onderstaande tabel ziet hoeveel rendement iedere belegging wist te behalen over de totale periode van 2001 tot en met 2013. Zoals u ziet waren aandelen in opkomende markten, goud en vastgoed (REIT’s) vanaf 2001 tot en met 2013 de beste beleggingen. De minst presterende beleggingen over deze periode waren grondstoffen, de markt-neutrale hedgefondsen en de S&P 500 index.

In de aanloop naar de crisis waren grondstoffen bijzonder in trek als belegging, omdat de inflatie in die tijd relatief hoog was. Maar door het uitbreken van de financiële crisis in 2008 liep er veel lucht uit deze markt. Ook aandelen en vastgoed verloren in 2008 veel waarde, maar wisten vanaf de bodem weer de weg naar boven te vinden. Toch bleven deze twee categorieën qua koersrendement achter op goud, dat tussen 2001 en 2013 ieder jaar met gemiddeld 11,7% in prijs steeg.

Goud

Goud hield als veilige haven opvallend goed stand in de crisis van 2008, maar in het afgelopen jaar zakte de belangstelling voor het gele metaal opeens weg bij het beleggend publiek. ETF’s verloren meer dan 30% van hun positie in goud, omdat beleggers de aandelen in de verkoop deden. Tegelijkertijd steeg de vraag naar fysiek goud in de vorm van munten en baren. In de eerste drie kwartalen van 2013 werd er wereldwijd 1.252 ton fysiek goud in deze vorm aangekocht, een stijging van 36% ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Toen werd er in de eerste drie kwartalen 919 ton fysiek goud in de vorm van munten en baren verkocht.

Belegging spreiden loont

Volgens Business Insider gaat het aloude adagium nog steeds op: “Stop niet al je eieren in één mandje”. Diversificatie richting verschillende beleggingscategorieën blijkt over de langere termijn een dempend effect te hebben op de ontwikkeling van uw vermogen. Zowel op de weg naar boven als op de weg naar beneden.

Welke belegging leverde het meeste op?

Welke belegging leverde het meeste op? (Bron: Oppenheimer, via Business Insider)