Wolkenkrabbers voor de miljardairs

In New York wordt plaats gemaakt voor nieuwe wolkenkrabbers, bestemd voor de miljonairs en miljardairs van deze aardbol. RTL Nieuws maakte een mooie reportage over deze ontwikkeling. Oude gebouwen worden gesloopt om plaats te maken voor supermoderne luxe woontorens, die ver boven alle andere gebouwen uit steken. Een schitterend uitzicht voor enkele tientallen miljoen dollars.

Hoewel de bouw van de torens werkgelegenheid met zich meebrengt is niet iedereen enthousiast over de komst van deze nieuwe wolkenkrabbers. De kopers zijn hedgefondsen en vermogende miljardairs uit het buitenland, die de appartementen kopen om van hun overtollige dollars af te komen. De penthouses staan vaak leeg en de New Yorkers vrezen dat het ‘spooktorens’ worden.

Vermogen vlucht in vastgoed

Een soortgelijke ontwikkeling zien we ook in andere grote steden, bijvoorbeeld in Londen. We hebben op Marketupdate al verschillende keren geschreven over de Russen, Aziaten en Arabieren die de prijzen van vastgoed in de Britse hoofdstad opdrijven. Ook daar worden de gloednieuwe en luxe woonflats gekenmerkt door leegstand. Nu blijkt dat spaarrekeningen en staatsobligaties minder veilig zijn dan eerder werd aangenomen vlucht het grote geld richting tastbare bezittingen, zoals kunst, vastgoed en edelmetalen.