Amerikanen besteden 40% inkomen aan hypotheek

In de VS heeft de huizenmarkt al vrij snel na het uitbreken van de crisis een bodem bereikt. Nu zowel de huizenprijzen als de rente weer oplopen stijgen ook de maandlasten van de gemiddelde Amerikaan weer. Niet alleen de huur wordt steeds hoger, ook de maandlasten voor huiseigenaren met een hypotheek stijgen weer. Onderstaande grafiek van Bloomberg laat zien dat de kosten van de hypotheek inmiddels zijn gestegen tot 40% van het inkomen van de gemiddelde Amerikaan. Dat is het hoogste niveau in vijf jaar tijd.

Begin 2012 en begin 2013 waren de maandlasten voor de hypotheek nog het laagste in verhouding tot het inkomen. Destijds betaalde de Amerikaanse huiseigenaar minder dan 30% van het inkomen aan de hypotheek. De stijging van de maandlasten weerspiegelt de moeilijke situatie waar de Federal Reserve zich bevindt. Laat ze de lange rente nog verder stijgen, bijvoorbeeld door het stimuleringsprogramma van $85 miljard af te bouwen, dan stijgen de maandlasten van huiseigenaren nog meer. En hogere maandlasten betekent simpelweg dat er minder geld overblijft voor consumptie.

Bloomberg schrijft dat de gemiddelde maandelijkse hypotheeklast in de VS in de augustus op $1.287,57 lag, ongeveer 40% van het inkomen. Dat is veel maar nog steeds niet zoveel als in de hoogtijdagen van de huizenmarkt in 2006. Het vastgoed was toen zo overgewaardeerd dat men bereid was gemiddeld 65% van het inkomen te spenderen aan de hypotheek.

Stijgende hypotheek en huur drukt op economisch herstel

Het herstel van de Amerikaanse economie zal moeizaam blijven zo lang de woonlasten voor huizenkopers en huurders blijven stijgen. Onlangs schreven we op Marketupdate al over de stijgende huren in de VS. In vergelijking met het jaar 2000 is de huur al met gemiddeld 50% gestegen.

Hypotheeklasten in verhouding tot het inkomen

Hypotheeklasten in verhouding tot het inkomen (Bron: Zero Hedge)