Britse huizenprijzen stijgen met £10.000 in één maand

De gemiddelde huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn tussen april en mei met bijna £10.000 gestegen, de grootste maand-op-mand stijging ooit gemeten. Volgens cijfers van Rightmove, een website waar huizen te koop en te huur worden aangeboden, zijn de gemiddelde prijzen het afgelopen jaar al met 9% gestegen. De website, die al sinds 2001 huizenprijzen verzamelt, zag de gemiddelde prijs deze maand stijgen naar een record van £272.003. Het gemiddelde worden overigens wel vertekend door Londen, waar de prijsstijging jaar-op-jaar 16,3% bedraagt. In de rest van het land was de stijging gemiddeld 4,9%.

Huizenprijzen stijgen met £4.405 per week

De vraagprijs in Londen is sinds het begin van dit jaar al met bijna £80.000 gestegen, omgerekend £4.405 per week. Buiten de hoofdstad stegen de prijzen dit jaar met gemiddeld £1.521 per week. De extreme prijsstijging is het resultaat van een sterk stimulerend beleid van de Britse overheid en de Bank of England. Een lage rente, gecombineerd met soepele kredietvoorwaarden en het Help to Buy programma maken het voor veel mensen aantrekkelijker om te kopen dan om te huren. De prijsstijging die daar het gevolg van is lokt ook speculatieve vraag uit.

De Bank of England zegt dat ze iets wil doen aan de hoeveelheid geld die mensen kunnen lenen voor een huis. In maart waarschuwde de centrale bank al dat de meeste woningen gefinancierd werden met hypotheken die meer dan vier keer zo hoog waren als het jaarinkomen. Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, suggereerde om die reden een ‘betaalbaarheidstoetsing’. Deze toetsing zou moeten voorkomen dat mensen teveel geld lenen voor een huis. Huizenkopers die meer dan vier of vijf keer hun inkomen lenen zijn volgens de gouverneur een potentieel probleemgeval in de toekomst.

Politiek

De politiek schuift de verantwoordelijkheid af op de centrale bank. Premier Cameron zei dat de gouverneur van de centrale bank alle bevoegdheden heeft om een nieuwe huizenbubbel te voorkomen. Vice-premier Nick Clegg zei dat de overheid haar eigen stimuleringsprogramma’s zal afbouwen, indien de centrale bank daarom vraagt. Het is opmerkelijk dat de regering haar verantwoordelijkheid niet wenst te nemen. Alle signalen wijzen erop dat er sprake is van bubbelvorming op de Britse woningmarkt. De centrale bank spreekt wel haar zorgen uit over de huizenmarkt, maar tegelijkertijd hanteert ze een extreem lage rente die onverantwoord leengedrag aanmoedigt.

Huizenprijzen Verenigd Koninkrijk stijgen in één maand met £10.000

Huizenprijzen Verenigd Koninkrijk stijgen in één maand met £10.000