Conclusie Harvard studie: “Huren zijn veel te hoog”

Wie geen koopwoning kan veroorloven moet maar gaan huren, maar wat als ook huren nauwelijks op te brengen is? Dat is een probleem waar steeds meer Amerikanen mee geconfronteerd worden, zo blijkt uit een onderzoek dat maandag gepubliceerd werd door de Universiteit van Harvard. Uit het onderzoek blijkt dat de beschikbaarheid van met name de goedkopere huurappartementen de laatste jaren sterk is achtergebleven bij de vraag. Door de recessie van 2007-2009 is de situatie op de Amerikaanse woningmarkt alleen maar slechter geworden.

“In 1960 was slechts een kwart van de huurders meer dan 30% van het inkomen kwijt aan huur. Vandaag de dag betreft het de helft van de huurders”, zo lezen we in het onderzoek America’s Rental Housing. De onderzoekers maken het onderscheid tussen de categorieën ‘cost burdened‘ en ‘severely cost burdened‘ voor huishoudens die respectievelijk meer dan 30% of meer dan 50% van hun inkomen aan huur kwijt zijn. In 2011 viel 28% van de huurders in de VS in die laatste categorie. Een zorgelijke ontwikkeling, want in vier jaar groeide het aantal huishoudens dat meer dan de helft van het inkomen aan huur kwijt is met 2,5 miljoen naar 11,3 miljoen.
Huren steeds duurder

Door de sterk gestegen huizenprijzen van de afgelopen twintig jaar is het kopen van een woning voor steeds meer Amerikaanse huishoudens onbereikbaar geworden. Toen de huizenbubbel barstte werden ook veel mensen uit hun huis gezet. In het onderzoek lezen we dat er in korte tijd 2,7 miljoen woningen beschikbaar kwamen voor de huursector. Door de stijgende vraag naar huurwoningen daalt de leegstand in de VS. Was die op de top in 2009 nog 10,6%, in de eerste drie kwartalen van dit jaar was de leegstand gemiddeld nog maar 8,4%.

De krapte op de huurmarkt neemt toe omdat er relatief weinig betaalbare huurwoningen gebouwd worden, zo schrijft Bloomberg. Dat probleem kan nog groter worden als de ‘Low-Income Housing Tax Credit’ wordt afgeschaft, een subsidie die projectontwikkelaars kunnen krijgen als ze kleine en betaalbare woningen bouwen. Afgelopen zomer schreven we al over de stijgende huren in de Verenigde Staten. Ten opzichte van 1990 is de gemiddelde huur meer dan verdubbeld naar gemiddeld $732 per maand.

Huren eist een steeds groter deel van het inkomen op

Huren eist een steeds groter deel van het inkomen op (Bron: America’s Rental Housing)