Huizenprijzen in België verdubbeld sinds 2003

De huizenprijzen in België zijn in de afgelopen tien jaar behoorlijk gestegen. Kocht je tien jaar geleden in Vlaanderen nog een huis voor €103.000, anno 2013 was is de aankoopprijs verdubbeld naar gemiddeld €211.000. De huizenprijzen in Vlaanderen zijn overigens hoger dan in het Franstalige Wallonië, waar een gemiddelde woning vandaag de dag €147.000 kost. In Brussel stegen de huizenprijzen overigens het snelst. Daar betaalde men in 2013 gemiddeld €330.000 voor een woning, dat is 2,5 keer zo veel als de €134.000 die men in 2003 neertelde voor een optrekje in de hoofdstad van België.

Ook bouwgrond werd aanzienlijk duurder. In tien jaar steeg de prijs van €112/m² naar €208/m². Ook dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. De ongekende prijsstijging roept de vraag op of er bij onze zuiderburen ook een bubbel op de woningmarkt is ontstaan.

Stijgende huizenprijzen

Niet alleen in België stijgen de huizenprijzen nog steeds. Ook in het Verenigd Koninkrijk stijgen de prijzen snel en deze week waarschuwde de Bundesbank ook al voor snel stijgende prijzen in Duitsland. Daar zouden de huizen inmiddels 20 tot 25% overgewaardeerd zijn, na een stijging van gemiddeld 6,25% in het afgelopen jaar.

Grafiek: Stijging huizenprijzen in België

Stijgende huizenprijzen in België. Sinds 2003 zijn de gemiddelde prijzen verdubbeld in Vlaanderen (Bron: Statbel)

Stijging huizenprijzen in België

Stijging huizenprijzen per gemeente sinds 2003 (Bron: Standaard.be)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo