Huizenprijzen voor het eerst in drie jaar gestegen

De NVM ziet voorzichtig herstel op de Nederlandse woningmarkt, want de huizenprijzen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar 1,2% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is voor het eerst in drie jaar dat de huizenprijzen een stijging laten zien ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Ger Hukker van de NVM heeft het prijsherstel nu zijn intrede gedaan, maar hij voegde er meteen aan toe dat er nog steeds grote verschillen zijn tussen regio’s en tussen de verschillende types woningen.

Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars kwam de gemiddelde verkoopprijs van een huis het afgelopen kwartaal uit op €209.000. Voor tussenwoningen steeg de gemiddelde prijs ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar met 0,5%. Voor hoekhuizen was er sprake van een stijging van 2,2% en voor appartementen werd een gemiddelde prijsstijging van 2,9% gemeten. Vrijstaande woningen daalden ten opzichte van een jaar geleden nog wel in prijs.


Het aantal verkochte woningen lijkt ook weer iets aan te trekken, maar de volgende grafiek laat zien dat de verkoopaantallen nog steeds structureel lager liggen dan voor het uitbreken van de economische crisis.

Huizenprijzen weer in de lift, maar aantal transacties nog niet terug op niveau van voor de crisis

Huizenprijzen weer in de lift, maar aantal transacties nog niet terug op niveau van voor de crisis

Huizenprijzen stijgen weer

Voor huizenbezitters is het goed nieuws dat de huizenprijzen weer wat hoger liggen dan een jaar geleden, maar Ger Hukker merkt op dat het eerste kwartaal van vorig jaar ook wel bijzonder slecht was. De verkopen vielen in het eerste kwartaal van 2013 tegen, omdat toen de regels omtrent het verstrekken van hypotheken werden aangescherpt. Veel potentiële kopers sloten daarom nog snel in het vierde kwartaal van 2012 een hypotheek af. Dat de huizenprijzen nu marginaal hoger uitvallen dan in het slechte kwartaal van vorig jaar is dan ook niet zo bijzonder als het misschien lijkt. Bedenk ook dat er tussen regio’s grote verschillen kunnen zitten, zoals de Telegraaf laat zien.

Doordat de overheid regelmatig de regels omtrent de hypotheekverlening aanpast zijn de verkoopcijfers behoorlijk grillig. Consumenten passen hun gedrag aan op veranderingen van de regelgeving, met als resultaat sterke positieve en negatieve uitschieters in het aantal transacties. Daarom hebben we voor onderstaande grafiek het gemiddelde aantal  woningverkopen van de afgelopen drie maanden gemiddeld. Uit deze grafiek, die gebaseerd is op maandelijkse cijfers van het CBS, valt af te leiden dat het aantal transacties de laatste maanden slechts marginaal hoger ligt dan in de jaren 2009, 2010 en 2011. Het aantal verkochte woningen liet in 2012 een behoorlijk grillig verloop zien, als gevolg van veranderingen in de regelgeving. De kleine impuls van 2012 is te verklaren doordat huizenkopers hun aankopen naar voren haalden. Dat is ook de reden dat de verkopen in 2013 zo tegenvielen.