Vermogen vlucht in vastgoed New York

Vermogende mensen van over de hele wereld weten niet waar ze met al het geld heen moeten en kopen om die reden steeds vaker vastgoed in diverse wereldsteden. Eerder dit jaar schreven we op Marketupdate al over de stijgende huizenprijzen in Londen en in New York.

De stijgende huizenprijzen in deze wereldsteden zijn niet te vergelijken met de vastgoedzeepbel die een aantal jaar geleden uiteen spatte in landen als Nederland, Spanje, Ierland en de Verenigde Staten. Dat waren vastgoedbubbels die gedreven werden door kredieten.

Vermogen vlucht naar vastgoed

In het geval van Londen en New York is er iets anders aan de hand. Het zijn vooral de duurste appartementen die sterk in waarde stijgen, omdat vermogende mensen tegen elkaar opbieden om een pand te kunnen bemachtigen.

census_housing_manhattan_001In veel gevallen hebben deze vermogende mensen niet eens plannen om het pand te betrekken, zoals we eerder al schreven op Marketupdate. De mensen die het vastgoed kopen hebben zoveel geld dat ze geen noodzaak zien om het te verhuren, met als gevolg een toenemende leegstand. Dit fenomeen doet zich niet alleen voor in de duurste wijken van Londen, maar ook in New York.

Leegstand

In de New York Magazine lezen we er van over de hele wereld investeerders komen die voor vele miljoenen dollars aan vastgoed opkopen in Manhattan. In 2012 kochten zij voor in totaal $50 miljard aan Amerikaans vastgoed. Ze betalen met cash en verblijven er in veel gevallen maar tijdelijk. In een bepaalde zone van Manhattan (zie afbeelding links, afkomstig van Quartz) staat 30% van de woningen minstens tien maanden per jaar leeg.

Ondanks die leegstand is de vraag naar vastgoed op toplocaties niet te stillen. Er zijn dan ook plannen om meer wolkenkrabbers met luxe appartementen te bouwen in Manhattan, speciaal voor de doelgroep van superrijken. De prijs van deze nieuwbouw loopt op tot meer dan $53.800 per vierkante meter. Toch hebben projectontwikkelaars er vertrouwen in dat ze nog tal van woningen voor deze prijs kunnen verkopen.