Amerikaanse banken willen afschrijven op 1 miljoen hypotheken

Reuters berichtte eerder deze week dat Amerikaanse banken van plan zijn om ongeveer 1 miljoen Amerikaanse huiseigenaren tegemoet te komen door een gedeelte van hun hypotheeklening af te schrijven. Daarmee proberen de banken gehoor te geven aan de kritiek op de soms frauduleuze praktijken bij de hypotheekverstrekking. Vooral Bank of America zou zich hier schuldig aan hebben gemaakt (zoeken op Robosigning geeft meer informatie), maar ook veel andere grote hypotheekverstrekkers zoals J.P. Morgan Chase, Ally Financial/GMAC, Bank of America en Wells Fargo zouden in dit schandaal betrokken zijn. Nadat de fraudeleuze praktijken omtrent huisuitzettingen aan het licht kwamen durfden de banken geen huisuitzettingen meer te doen.

Om de hypotheeknemers die moeite hebben met de betaling van hun hypotheeklasten tegemoet te komen en huisuitzetting te voorkomen besloten de banken gezamenlijk om met de klanten om tafel te zitten om tot een oplossing te komen. Naast de grote landelijke banken kwamen ook twee grote regionale Amerikaanse banken met het bericht dat ze geld opzij hadden gezet voor afschrijvingen op hypotheken, zo lezen we op Reuters.

Afschrijvingen van in totaal $20 tot $25 miljard

De regeling om de hypotheeklasten van huizenbezitters te verlichten zou bijna rond zijn, met als resultaat dat ongeveer 1 miljoen huizenbezitters een stevige korting krijgen op hun hypotheeksom. In totaal zouden de banken Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, Citigroup en Ally Financial Inc. gezamenlijk voor $20 tot $25 miljard opzij hebben gezet, wat zich laat vertalen naar een afschrijving van gmiddeld $20.000 tot $25.000 op elke hypotheek die onder de regeling valt. Door deze reductie gaan de maandlasten van de huizenbezitters wat omlaag, maar daaaast wordt ook het negatieve vermogen van veel huizenbezitters op deze manier verkleind of weggestreept.

Uit sommige staten, zoals Califoie en New York, komen kritische geluiden op deze tegemoetkoming van de banken. De afschrijvingen zouden te klein zijn en zouden daarmee onvoldoende verlichting geven aan de hypotheeknemers, aldus de critici. Volgens de regering van Obama is deze deal met de banken een stap in de goede richting, omdat het huizenbezitters met betalingsproblemen wat meer lucht geeft. ''De afschrijvingen van in totaal $20 tot $25 miljard op de portefeuille van ongeveer 1 miljoen hypotheken heeft een substantieel effect op de huizenmarkt'', aldus Shaun Donovan van het Amerikaanse ministerie van vastgoed en stedelijke ontwikkeling.

Huizenprijzen 30% lager vergeleken met 2007

De huizenprijzen in Amerika zijn sinds de top in 2007 bereikt werd al met 30% gezakt, terwijl er nog steeds veel huizen op de markt komen. Volgens data van Corelogic rust op ongeveer 22% van alle Amerikaanse huizen een negatief vermogen (meer hypotheeklast dan waarde). Het totale negatieve vermogen in de Amerikaanse vastgoedmarkt zou vandaag de dag ongeveer $750 miljard groot zijn.

Volgens Shaun Donovan is deze maatregel met afstand de grootste reductie van de schulden in deze financiële crisis en zullen veel gezinnen direct effect merken van de compensatieregeling.

Beperkte impact

De grootste hypotheekverstrekkers in de VS, de door de staat overeind gehouden Fannie Mae en Freddie Mac, zullen niet meedoen aan de afschrijvingen. De toezichthouders die deze twee hypotheekgiganten in de gaten houdt houdt een afschrijving op de hypotheekportefeuille tegen, omdat het dan in feite belastinggeld kost. Dat is volgens de toezichthouder in elk geval niet de goedkoopste optie. Toch zouden er binnen de Amerikaanse regering geluiden rond gaan dat ook Freddie en Fannie uiteindelijk niet onder afschrijvingen op hypotheken uitkomen. Op woensdag zetten democraten druk op de toezichthouder van Fannie en Freddy, de Federal Housing Finance Agency, om haar berekeningen te onderbouwen die suggereren dat afschrijven op hypotheken nu niet de beste optie is.

De Federal Reserve heeft in een 26 pagina's tellend document kenbaar gemaakt dat het een actieve rol verwacht van de overheid om de huizenmarkt te stabiliseren. Dit rapport bevatte echter geen concrete voorstellen of plannen omtrent de hypotheekportefeuilles van Fannie Mae en Freddie Mac.

Creatieve oplossingen

De Obama regering zal volgens Shaun Donovan een actieve rol innemen om de huizenmarkt weer op de been te helpen. Zo zijn er voorstellen om koopwoningen om te zetten in huurwoningen in het  geval van een huisuitzetting. De regering zou ook zoeken naar een manier om de grote voorraad van onverkochte en leegstaande huizen te bestrijden. Er zijn plannen om deze huizen te bundelen in financiële producten en die te verkopen aan grote investeerders. Die moetne vervolgens proberen om op één of andere manier mensen in de huizen te krijgen die daarvoor huur willen betalen.

Obama ziet ook een actieve rol voor de overheid weggelegd als het gaat om het scheppen van werkgelegenheid. Zo heeft Obama een 'Project Rebuild' plan opgenomen in haar grote banenprogramma. Dit project moet bouwvakkers aan het werk zetten, door ze leegstaande en verlaten huizen op te laten knappen. De centrale economische planning van de Obama regering mag wat kosten, want er zou $15 miljard gereserveerd zijn (omgerekend is dat $48 per Amerikaan) om leegstaande panden in heel Amerika weer op te lappen. Dit zou 200.000 banen moeten opleveren, aldus Shaun Donovan van het Amerikaanse ministerie van vastgoed en stedelijke ontwikkeling.