Bailed-out Banks Slip Toward Failure

Van de 7.760 banken in Amerika gaat het met 11% zeer slecht. Veel banken die een beroep hebben moeten doen op noodkredieten onder het TARP programma (Troubled Asset Relief Program) staan ondanks de staatssteun van het ministerie van financiën onder druk. Zeven banken die staatssteun hebben ontvangen zijn alsnog failliet gegaan. Het levert de Amerikaanse belastingbetaler een schadepost van $2,7 miljard op.
De mislukking van TARP kon men zien aankomen. TARP komt erop neer dat de Amerikaanse overheid met belastinggeld slechte activa bij banken opkoopt zodat die er wat gezonder uitzien.
Maar ondertussen deed men helemaal niets aan de onderliggende oorzaak. Veel banken zijn namelijk nog steeds in het bezit van slechte activa en dat komt omdat de zeepbel op de vastgoedmarkt is leeg gelopen. Prijzen van vastgoed dalen nog steeds en zolang dat probleem onopgelost blijft, blijven banken problemen ondervinden met hun hypotheekportefeuilles.
Het onderliggende probleem wordt bovendien steeds groter. Er komt steeds meer aanbod op de markt tegenover een steeds kleinere vraag. Banken zitten in steeds grotere mate op waardeloze activa en moeten die op hun magere reserves afboeken. TARP was slechts een injectie van kapitaal waarop nu moet worden afgeboekt. Hier was voor gewaarschuwd en nu begint men er achter te komen dat deze strategie inderdaad kansloos was..