Banken verkopen Amerikaanse staatsobligaties om kapitaalpositie te versterken

Volgens Zero Hedge gaat het vooral de laatste acht weken erg hard met een cumulatieve verkoop van $93 miljard aan Amerikaans staatspapier, waardoor de totale positie van banken buiten de VS terugvalt naar $3.392 miljard. Procentueel lijkt het allemaal mee te vallen, maar als we de grafiek erbij pakken zien we toch een opmerkelijke beweging. Het is namelijk voor het eerst sinds 2008 dat banken wereldwijd hun positie in Amerikaanse staatsobligaties op deze schaal afbouwen, waar de cumulatieve positie tot afgelopen zomer alleen maar groter werd (zie figuur 1).

Inmiddels is de totale positie in Amerikaans staatspapier weer gekrompen tot het niveau van maart 2011, dus alle obligaties die de VS sindsdien heeft uitgegeven hebben inmiddels een andere eigenaar gevonden. De recente verkoopgolf lijkt veroorzaakt te worden door Europese banken, die als gevolg van het Europese topoverleg van vorige week rekening houden met hogere kapitaalbuffers. En nu aandelenmarkten flink lager staan en banken elkaar onderling niet graag geld willen uitlenen kiezen ze er dus voor om de meest liquide bezittingen van de hand te doen: het Amerikaanse staatspapier. Indirect heeft ook Amerika op deze manier last van de Europese crisis, om nog maar te zwijgen over eventuele credit default swaps (CDS) die in handen zijn van Amerikaanse banken. Bij een ongecontroleerd faillisement van Griekenland willen obligatiehouders die dergelijke verzekering hebben afgesloten geld zien van de banken die de verzekeringen hebben verstrekt.

Als gevolg van de verkopen van Amerikaanse staatsobligaties door Europese banken staat ook de dollar onder druk, wat volgens Zero Hedge ook de reden is voor de relatief hoge EUR/USD koers van de afgelopen weken. Als de onzekerheid in Europa blijft aanhouden zal de zwarte lijn op de onderstaande grafiek blijven dalen, met als gevolg dat de Amerikaanse overheid meer moeite krijgt om kopers te vinden voor haar staatsobligaties. Gelukkig kan Amerika altijd nog vertrouwen op de geldpers van de Federal Reserve. Europese beleidsmakers zullen met jaloezie kijken naar het gemak waarop de VS haar enorme staatsschuld kan blijven financieren, zonder elke week een crisisoverleg te moeten plegen.

Figuur 1: Totale bezittingen van Amerikaans staatspapier buiten de VS