Helft beleggers heeft geen vertrouwen in vermogensbeheerders

Uit onderzoek van het CFA Institute blijkt dat slechts de helft van alle beleggers vertrouwen heeft in vermogensbeheerders en andere financiële dienstverleners. Onder particuliere beleggers blijkt het vertrouwen met 51% overigens veel lager te zijn dan onder institutionele beleggers, waar het aandeel op 61% ligt.

Het lage vertrouwen in financiële dienstverleners is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de vele schandalen die sinds het uitbreken van de financiële crisis 2008 boven water zijn gekomen. Denk daarbij aan witwaspraktijken, ongeoorloofde handel voor eigen rekening, het misbruik maken van insider informatie en het manipuleren van rentes. Volgens de Edelman vertrouwensbarometer van 2013 scoren de financiële dienstverleners en banken het slechtste (zie figuur 1).

Financiele dienstverleners worden het minst vertrouwd

Financiële sector geniet relatief weinig vertrouwen

Regionale verschillen

Uit het onderzoek van CFA Institute blijkt dat het vertrouwen in de financiële sector – in het bijzonder vermogensbeheer – ook per regio sterk kan verschillen. In Hong Kong geniet de sector veel meer vertrouwen (68%) dan in Westerse landen als de VS (44%) en het Verenigd Koninkrijk (39%) (zie figuur 2). Ook blijkt dat slechts 19% van de ondervraagde beleggers er een sterk vertrouwen in heeft dat ze een eerlijke kans maken om te profiteren van een belegging in de kapitaalmarkt.

Financiele sector geniet weinig vertrouwen

Opvallend genoeg zien veel beleggers een taak voor de overheid weggelegd om het vertrouwen in de financiële sector op te vijzelen. Maar liefst 52% van de ondervraagde beleggers wereldwijd is van mening dat nationale en wereldwijde toezichthouders het grootste verschil kunnen maken. Slechts 28% legt die verantwoordelijkheid primair bij de professionals in het vermogensbeheerder.

De drie eigenschappen van vermogensbeheerders die het meest gewaardeerd worden door beleggers zijn als volgt. Merk op dat het behaalde rendement niet in dit lijstje staat, die wens staat op de zesde plaats!

  1. Transparantie en openheid van zaken
  2. Verantwoordelijkheid nemen bij problemen en in crisistijd
  3. Voldoen aan een hoge ethische standaard

Voor de volledige lijst verwijzen we naar het rapport van het CFA Institute.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo