Mike Maloney te gast bij Capital Account op Russia Today

Mike Maloney is al jaren actief in de goud- en zilvermarkt en heeft voor zijn boek Guide to Invest in Gold and Silver heel veel onderzoek gedaan naar de monetaire geschiedenis en de werking van ons huidige geldsysteem. Daarom is het interessant om zijn mening op de huidige economische ontwikkelingen te horen. Het programma Capital Account, gepresenteerd door Lauren Lyster, geeft een prettig tegengeluid aan de reguliere media in de VS, zoals FOX News, CBS, CNBC en dergelijke.

Geld als schuld

Mike Maloney legt in het programma uit (hij begint bij 3:45 in onderstaand videofragment) dat ons huidige geldsysteem is gebaseerd op het creëeren van schulden en dat de rente die daarop betaald moet worden niet gecreëerd wordt. Er is daardoor een alsmaar groeiende schuld nodig op elk niveau (individu, bedrijf, gemeente, overheid) om dit geldsysteem draaiende te houden. Zou iedereen stoppen met lenen en beginnen met het afbetalen van de schulden, dan zou er helemaal geen geld meer overblijven (monetaire deflatie). Volgens Maloney blijkt uit de monetaire geschiedenis dan ook keer op keer dat een op schulden gebaseerd geldsysteem eindigt, terwijl een geldsysteem op basis van 'degelijk geld' kan blijven bestaan. Toch moet daarbij worden opgemerkt dat ook 'degelijk geld', ondersteund door bijvoorbeeld een goudstandaard, kwetsbaar kan zijn voor economische crises. Waarschijnlijk bedoelt Mike Maloney met degelijk geld fysiek goud en zilver, dat altijd waarde behoudt, ook als het niet meer de status van wettig betaalmiddel heeft.

De status quo

Mike Maloney gaat verder door te stellen dat de status quo in onze economie is gebaseerd op onwetendheid, ook onder de hoger opgeleide bevolking. Maar heel weinig mensen snappen hoe het geldsysteem precies werkt en wat geld het eigenlijk is. Ook in de politiek is er weinig kennis over het werking van ons geldsysteem, met als gevolg dat er vaak niet de juiste maatregelen worden genomen in een economische crisis. Door nieuwe schulden te creëeren en mensen aan te moedigen om meer te lenen (kunstmatig lage rente) proberen we collectief de onvermijdelijke implosie voor ons uit te schuiven.

Slaveij

Ons geldsysteem heeft volgens Maloney veel weg van slaveij. De bankiers hebben het privilege om nieuw geld te creëeren en hebben daarmee heel veel macht in handen. Over al deze leningen moeten mensen rente afdragen aan de bank, geld dat alleen beschikbaar is als er nieuwe leningen worden afgesloten bij de banken. In feite zijn we dus volledig afhankelijk van de banken voor de werking van ons geldsysteem, terwijl het vooral de banken zijn die er goed aan verdienen. Maloney maakt de vergelijking met de Middeleeuwen, toen de kastelen van de landheren de grootste gebouwen waren. De grootste gebouwen vandaag de dag zijn die van de banken en verzekeraars.

Occupy

Toen Mike Maloney ging praten met verschillende mensen die actief zijn in de Occupy beweging viel het hem op dat veel mensen wel de grootste problemen met onze huidige maatschappij weten te benoemen, maar dat ze de vinger vaak niet op de zere plek kunnen leggen. Er komt al wel steeds meer aandacht voor de Federal Reserve en het geldsysteem, maar velen weten nog steeds niet precies hoe het geldsysteem in elkaar zit en hoe het de huidige crisis kan verklaren.

Ongelijkheid

Door banken het privilege te geven om geld uit te lenen en een centrale bank in staat te stellen om met de waarde van het geld te knoeien wordt er een inkomensongelijkheid gecreëerd. Wie dicht bij het proces van geldcreatie zit kan heel veel geld verdienen en dat er door de inflatie veel koopkracht verloren gaat bij de middenklasse en het lager opgeleide deel van de maatschappij. Een systeem gebaseerd op door de markt gekozen geld (goud en zilver), dat vrij is van schulden, levert volgens Maloney meer welvaart op voor de maatschappij als geheel. Het geld krijgt steeds meer koopkracht en het blijft ook altijd in circulatie, in tegenstelling tot geld dat als schuld in de economie komt en dat ooit weer afgelost moet worden.

Doordat geld als schuld wordt gecreëerd is er altijd een zeer wankel evenwicht in de economie. Wordt er netto meer geleend dan afbetaald dan voelen we ons welvarend en geven mensen meer geld uit dan ze hebben. Ook maken ze dan soms verkeerde investeringen, met als gevolg dat ze teveel schulden aangaan en dat er bubbels kunnen ontstaan in de prijzen van vastgoed, aandelen of grondstoffen. Betalen mensen netto meer schulden af dan ze lenen, dan krimpt de geldhoeveelheid. Het gevolg daarvan is zichtbaar in minder bestedingen, een negatief eigen vermogen voor velen (doordat schulden blijven staan en het bezit in waarde daalt), een hogere werkloosheid en meer faillisementen.

Elke 30 tot 40 jaar een nieuw geldsysteem

In het onderzoek dat Mike Maloney deed voor zijn boek 'Guide to Invest in Gold and Silver' viel het hem op dat geldsystemen vaak maar een levensduur van 30 tot 40 jaar hebben en dat de meeste mensen zich daar niet eens bewust van zijn. In de 20e eeuw kenden we een aantal duidelijk te definiëren fasen. Voor de Eerste Wereldoorlog was er de klassieke goudstandaard, gevolgd door de goudwisselstandaard tussen WO I en II, het 'Bretton Woods' systeem met gouddekking via de Amerikaanse dollar tegen $35/oz van 1944 tot 1971 en tenslotte de ongedekte dollarstandaard sinds 1971. Een geldsysteem loopt op een gegeven moment tegen zijn beperkingen aan, omdat er zwakheden in zitten die steeds meer problemen veroorzaken. De klassieke goudstandaard was op een gegeven moment niet hanteerbaar, want toen de oorlog uitbrak was er snel meer geld nodig om soldaten te betalen en een wapenindustrie op te zetten om oorlog te voeren. De goudstandaard maakte dat onmogelijk en werd toen overboord gegooid. In 1971 verbrak Nixon de belofte om elke $35 op verzoek van het buitenland om te ruilen voor een troy ounce goud, omdat er steeds meer goud werd opgevraagd en Amerika al haar goud dreigde te verliezen.

De volgende valutacrisis is wereldwijd

Mike Maloney verwacht dat een crisis in de Amerikaanse dollar wereldwijd effect zal hebben, omdat 50% van alle dollars in circulatie buiten de VS liggen in de vorm van buitenlandse reserves. Als deze reserves waarde verliezen heeft iedereen een probleem. De dollar functioneert als wereldreservemunt en is daardoor de meest liquide reserve die overal gebruikt kan worden. Als dat wegvalt kan er veel instabiliteit komen, ook bij andere valuta.

Wealth Cycles

Doordat beleggers continu geld heen en weer schuiven tussen verschillende beleggingscategorieen (vastgoed, aandelen, obligaties, grondstoffen, edelmetaal, enz) en dat vaak in grote massa's tegelijk doen raken bepaalde activa overgewaardeerd ten opzichte van anderen. Maar doordat er tegelijkertijd zoveel geldgroei was leek het in de laatste decennia alsof alles in waarde steeg. Dit verbloemt het feit dat bepaalde beleggingen het toch veel slechter doen dan anderen. De activa die minder hard stijgen in prijs dan anderen dalen dus in waarde, omdat je er minder mee kunt kopen dan met die andere belegging. We hebben de gewoonte om de waarde van alle beleggingen uit te drukken in valuta, maar deze meetlat is er één die geen vaste waarde kent. Zo kunnen prijzen van iets stijgen, maar kan de waarde ervan dalen. Ook het omgekeerde is mogelijk. Als iets daalt in prijs kan de waarde ervan toch stijgen, simpelweg omdat andere dingen harder in prijs dalen.

Door op het juiste moment in de juiste beleggingscategorie te zitten en er weer uit te stappen kan men volgens de theorie van Maloney enorm veel welvaart vergaren. Alle beleggingen zitten volgens hem gevangen in een bandbreedte, waarin ze niet eeuwig kunnen blijven stijgen in waarde maar altijd weer terugkeren naar een soort evenwicht.

Eerst deflatie, dan hyperinflatie

Mike Maloney verwacht eerst een grote deflatie, doordat er veel schulden afgebouwd moeten worden en veel beleggingen te ver in prijs zijn gestegen. De centrale banken zullen hier wereldwijd op reageren door veel nieuw geld in de economie te pompen. Dit gaat ten koste van de waarde van het geld, met als gevolg dat goud en zilver in prijs zullen stijgen en dus zullen corrigeren voor het waardeverlies van geld.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo