Overlijdensrisicoverzekering geen invloed op beursgang NN Group

De verzekeraar Nationale Nederlanden (NN Group) stond enkele dagen voor de beursgang weer in het nieuws vanwege mogelijke extra schadevergoedingen. De vergoedingen die de verzekeraar zou moeten gaan uitkeren voor verkochte woekerpolissen zou wel eens honderden miljoenen euro’s hoger kunnen gaan uitvallen dan eerst werd verwacht, zo blijkt uit een geheim rapport dat in handen is van RTL Nieuws.

Het rapport werd gemaakt op aanvraag van de geschillencommissie Kifid en adviseert over een conflict over een overlijdensrisicoverzekering. De overlijdensrisicoverzekering werd gedeeltelijk gedekt door de verwachte beleggingsresultaten. Omdat die resultaten tegenvielen, groeide het gat tussen het beoogde doelkapitaal en de dekking. Dat betekende meer risico voor de verzekeraar en dus een hogere premie. Door dit zogenaamde hefboom-inteereffect bleef er nauwelijks iets over om de hypotheek mee af te lossen.

De Kifid zal pas na de zomer beslissen over een extra schadevergoeding. Die kan bovenop de compensatie komen die in 2009 al werd afgesproken. De Kifid uitspraak gaat slechts over een individueel geval maar kan als jurisprudentie dienen voor andere klachten en rechtszaken. Volgens de NOS zou de kostenpost kunnen oplopen tot meer dan €750 miljoen. Een woordvoerder van Nationale Nederlanden noemde de “megastrop” voorbarig. De berekening van de compensatie van het rapport van de Kifid verschilt namelijk van de rekenmethode van Nationale Nederlanden.

Ondanks de potentiele megastrop werd Nationale Nederlanden (NN Group) op de eerste  twee handelsdagen na de beursgang door beleggers verwelkomt met een koerswinst. De handel begon op woensdagochtend 2 juli op een introductieprijs van €20. Op moment van schrijven staat de koers op een winst van 4,28%. Door de grote vraag naar het aandeel deed de grootaandeelhouder van de NN Group, ING, 77 miljoen aandelen van de hand in plaats van de eerder aangekondigde 77 miljoen. Na de beursgang heeft de ING nog 71,4% van de aandelen van de NN Group in handen. De beursgang leverde ING €1,5 miljard op.

ING moet zijn verzekeringstak volledig verkopen van de Europese Commissie omdat de bank tijdens de crisis steun heeft gekregen van de Nederlandse belastingbetaler. Eind volgend jaar moet het belang zijn teruggebracht tot minder dan de helft en een jaar later moet de NN Group volledig zijn verkocht door ING.

overlijdensrisicoverzekering-geen-invloed-beursgang

Bronnen:
NOS
RTL Nieuws
Brand New Day