Record verkoop Amerikaanse staatsobligaties

Uit data van de Federal Reserve blijkt dat buitenlandse investeerders in de week die eindigde op 28 december, $23 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties hebben verkocht. In december 2011 verkochten buitenlandse investeerders een recordhoeveelheid van $69 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties. Eenmaal eerder deden buitenlandse investeerders in vergelijkbare mate afstand van het Amerikaanse schuldpapier. Dit gebeurde kort nadat afgelopen zomer de kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten had afgewaardeerd.


Bron: Zero Hedge
In totaal hebben buitenlandse investeerders nog $2,67 biljoen aan Amerikaanse obligaties in handen. Dit is iets minder dan de $2,75 biljoen die investeerders half augustus, toen het buitenlandse bezit van de staatsobligaties piekte, in bezit hadden. Zoals te zien is op de bovenstaande grafiek is het bezit van Amerikaanse obligaties gedurende 2011 relatief vlak geweest. Dit is opvallend aangezien de dalende rente van de Amerikaanse obligaties duidt op een stijging van de vraag naar de staatsobligaties.

 
Bron: Bloomberg

 
Een afname van buitenlandse interesse in Amerikaans schuldpapier kan Washington op (korte) termijn in problemen brengen. Indien de afname van de buitenlandse vraag naar het schuldpapier niet wordt gecompenseerd door een toename van de binnenlandse vraag (Amerikaanse investeerders of de Federal Reserve), zal de rente oplopen. Een oplopende rente zal de Amerikaanse overheid, die een begrotingstekort van richting de 10% moeten financieren, onder grote druk zetten. Het is al langer bekend dat zowel Rusland als China hun posities in Amerikaanse staatsobligaties afbouwen. Later deze maand zal de Amerikaanse overheid data publiceren die duidelijk zal maken of het wederom deze landen zijn die hun deel van de Amerikaanse schuldenberg in de uitverkoop hebben gezet.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo