‘Volatiliteit aandelenmarkten verklaard door cocaïnegebruik van handelaren’

Volgens de Italiaanse staatssecretaris Carlo Giovanardi werkt de Italiaanse regering aan het plan om drugstesten uit te voeren op de handelsvloer van de aandelenmarkt. De staatssecretaris, die verantwoordelijk is voor de post 'familie beleid en drugspreventie', is er immers van overtuigd dat de volatiliteit op de aandelenmarkten samenhangt met drugsgebruik onder de handelaren. De staatssecretaris zou de Milanese aandelenbeurs en de Italiaanse toezichthouder hebben aangesproken om te helpen met het uitvoeren van een drugstest.

Er zijn voldoende redenen te vinden voor de volatiliteit op de aandelenmarkten, waar ook het falende beleid van politici er één van is. Maar als alle handelaren fris en fruitig op hun werk verschijnen zou alles koek en ei zijn op de aandelenmarkten, zo redeneert de regering van Berlusconi. Hoeveel banken er nog in de problemen komen en hoeveel downgrades en nog zullen volgen lijkt er niet meer zo veel toe te doen, net als het gegeven dat vandaag de dag ongeveer 40% van alle handel op de Europese beurzen door voorgeprogrammeerde computers wordt uitgevoerd.

Over drugsgebruik onder handelaren is al veel geschreven. Wie op Google zoekt naar 'wall street drug use' kan een hele avond aan leesvoer verzamelen. Ook in de documentaire 'Inside Job' over de financiële crisis (zie hier) komt het onderwerp uitgebreid ter sprake.

Drugs en geld vinden elkaar op Wall Street, maar of het drugsgebruik ook iets te maken heeft met de volatiliteit op de beurzen? De Italiaanse regering denkt van wel en wil een drugstest invoeren.