Grafiek: Het FOMC-effect op de aandelenmarkt

Via het weblog van Lukas Daalder kwamen we twee interessante grafieken tegen die we u niet willen onthouden. ‘Beide laten zien dat de aandelenmarkt het tijdens de FOMC persverklaring het veel beter doet dan in andere dagen. Blijkbaar worden beleggers blij als ze Bernanke (of Yellen) horen praten over de noodzaak van het voortzetten van een soepel monetair beleid. De markt heeft die bevestiging nodig om naar een hoger niveau te klimmen.

De eerste grafiek laat zien wat het rendement van een fictieve beleggingsportefeuille is die long gaat op aandelen, met uitzondering van de weken waarop de FOMC verklaring is. Zo blijkt dat een belegger al zijn rendement kan verspelen door niet ‘in de markt’ te zitten als Bernanke of Yellen spreekt. Had de belegger aandelen gekocht in de weken waarin de Federal Reserve de markt toesprak, dan had deze een rendement van ruim 600% kunnen behalen tussen 1993 en 2014.

De aandelenmarkt in de VS reageert buitengewoon sterk op de FOMC persconferenties

De aandelenmarkt in de VS reageert buitengewoon sterk op de FOMC persconferenties

De tweede grafiek laat ook het verschil zien tussen het rendement op de S&P 500 aandelenmarkt en dat van dezelfde aandelenindex, exclusief de FOMC weken. Ligt hier een interessante arbitragemogelijkheid?

Hetzelfde patroon is duidelijk zichtbaar in deze grafiek

Hetzelfde patroon is duidelijk zichtbaar in deze grafiek