Waarom blijven Amerikaanse aandelen stijgen?

De Amerikaanse aandelenmarkt breekt record na record en laat veel andere aandelenmarkten achter zich. Wat is het geheim achter de steeds hogere waarderingen van Amerikaanse bedrijven, vraagt Businessinsider zich af. Analist Binky Chadha van Deutsche Bank bestudeerde de beursgenoteerde bedrijven in de VS en kwam tot de conclusie dat er nergens in de wereld zoveel aandelen worden teruggekocht door bedrijven als in de VS. Bedrijven die veel geld in kas hebben en geen investeringskansen zien kunnen besluiten aandelen terug te kopen uit de markt, waardoor de winst per aandeel toeneemt. Beleggers weten dat een hogere winst per aandeel een hogere aandelenkoers rechtvaardigt, omdat de verwachtte terugverdientijd van de investering korter wordt.

De volgende grafiek van Deutsche Bank laat zien hoeveel aandelen er netto worden uitgegeven of teruggekocht door bedrijven in verschillende regio’s in de wereld. Deze grafiek laat in één oogopslag zien dat er in de VS uitzonderlijk veel aandelen teruggekocht worden door bedrijven, terwijl bedrijven in opkomende markten in Azië en in de Eurozone juist netto aandelen blijven uitgeven en daarmee de koersen wat omlaag drukken.

Naast het terugkopen van aandelen heeft uiteraard ook de extreem lage rente een gunstig effect op aandelen. Als de rente op spaargeld en obligaties veel lager is dan het dividend op aandelen wordt het aantrekkelijker om aandelen te kopen. De zoektocht naar rendement heeft dus ook een prijsopdrijvend effect op aandelen.

dividend-share-us

Beursgenoteerde bedrijven in de VS kopen massaal aandelen terug