Obligatiehouders nemen verlies voor redding Monte Paschi

De Italiaanse Monte Paschi bank zit diep in de problemen en moet herstructureren. Dat betekent onder de nieuwe ‘bail-in’ strategie dat ook de obligatiehouders verlies moeten nemen. Europese autoriteiten hebben besloten dat achtergestelde obligatiehouders van de bank geen rente meer zullen ontvangen over in totaal €481 miljoen aan schuldpapier dat verstrekt is onder MPS Capital Trust II en Antonveneta Capital Trust I en II.

Op deze manier wordt een formele ‘default’ voorkomen, maar daarmee zijn de zorgen voor de bezitters van de achtergestelde obligaties niet weggenomen. Zo lang het onduidelijk blijft of en wanneer de rente van deze obligaties weer uitgekeerd zal worden is het moeilijk om de waarde van het schuldpapier op de secundaire markt te bepalen.

Bail-in

Volgens Eurocommissaris Joaquin Almunia met de uitstroom van cash uit de bank ten behoeve van de achtergestelde obligatiehouders tot het absolute minimum beperkt worden. Dat schreef hij in een brief die hij op 16 juli stuurde aan Fabrizio Saccomanni, de Italiaanse minister van Financiën en die werd ingezien door de redactie van Bloomberg.

Daarmee heeft hij alvast duidelijk gemaakt dat Europa geen bank meer zal redden zonder ‘hulp’ van andere stakeholders, zoals de aandeelhouders en de vermogende spaarders. We zagen eerder al bij de redding van SNS en van diverse Cypriotische banken dat obligatiehouders en spaarders met meer dan €100.000 op hun bankrekening verliezen moesten nemen.

Onderdeel van het herstructureringsprogramma is om de salarissen bij de top van de bank te matigen. Hoeveel de top van de bank erop achteruit gaat weten we niet, maar we beschouwen het als een gezonde ontwikkeling voor de sector.

Tier 1 versus tier 2

Bloomberg schrijft dat de €108 miljoen aan preferente aandelen van de bank, uitgegeven door Antonveneta Capital Trust II, met 5 cent in waarde zakte naar 41 cent. Dat is het laagste niveau sinds 23 april.

Terwijl de Monte Paschi bank stopt met het betalen van rente over obligaties die bij het Tier 1 kapitaal horen, blijft de bank wel rente uitkeren over €2,6 miljard aan Tier 2 obligaties die in euro’s en Britse ponden zijn uitgegeven. Het is nog onduidelijk of de bank de rente over deze obligaties wel zal blijven betalen.

Obligaties terugkopen

Volgens Eva Olsson van Mitsubishi UFJ Securities in Londen gokken investeerders er wellicht op dat de Italiaanse bank de obligaties gaat terugkopen, rond of beneden de huidige koers. De obligaties zijn voor het grootste gedeelte in het bezit van Italiaanse investeerders, die de afgelopen jaren een belangrijke bron van kapitaal zijn geweest voor de banken.

Op 25 september vindt er een persconferentie plaats over wat er precies met deze Italiaanse bank gaat gebeuren. “Waarschijnlijk moet de bank volgend jaar meer kapitaal ophalen en wij denken dat dat in deze markt een grote uitdaging zal worden”, zo liet Olsson weten tegenover Bloomberg.

De prijs van credit-default swaps, verzekeringen tegen mogelijke verliezen, stegen ook door het nieuws. Bloomberg schrijft dat men voor een verzekering van €10 miljoen aan ‘junior bonds’ van de bank inmiddels een verzekeringspremie van €2,1 miljoen moet neerleggen, aangevuld met jaarlijkse verzekeringskosten van €500.000. Dat wijst erop dat de markt de kans op een default binnen dit tijdsbestek inschat op 49,5%.

Problemen achter de voordeur van de Monte Paschi bank

Problemen achter de voordeur van de Monte Paschi bank…