Goud naar nieuwe all-time records

Kredietbeoordelaar Moody’s verhoogde de druk op de Amerikaanse overheid om het schuldplafond te verhogen door het vooruitzicht op de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten op negatief te stellen. De Verenigde Staten heeft sinds 1917 de hoogste beoordeling, de zogenaamde “triple A rating”, en wordt voor het eerst sinds 1995 weer herzien. Als de Amerikaanse regering het schuldplafond van $14,3 biljoen niet op tijd verhoogd dan is het mogelijk dat de Verenigde Staten aan sommige verplichtingen niet kan voldoen. Moody’s acht echter de kans klein dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Toch liet Moody’s in een persverklaring weten dat zij de Amerikaanse rating naar Aa kan verlagen. 

Dit was echter niet het enige dat de markt de afgelopen dagen in haar greep hield. Nadat afgelopen week Portugal al werd afgewaardeerd was afgelopen dinsdag Ierland aan de beurt. Moody’s acht de kans groot dat zowel Portugal als Ierland een tweede bailout nodig zullen hebben alvorens zij zelfstandig de kapitaalmarkt kunnen betreden.

Daaaast bleek uit de notulen van de laatste Federal Open Market Committee (FOMC) uit juni die dinsdag bekend werden gemaakt dat de Federal Reserve open staat voor een nieuw stimuleringsprogramma (QE3). Een dag later bevestigde de voorzitter van de Federal reserve, Ben Beanke, tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse congrescommissie dat de Federal Reserve zal reageren als de economie niet aantrekt. De Federal Reserve zal indien de werkloosheid niet afneemt en het deflatiegevaar toeneemt opnieuw de geldpers aanzetten.

Deze wereldwijde beroering deed de vraag naar veilige vluchthavens sterk stijgen. Goud steeg voor de negende achtereenvolgende dag en liet nieuwe nominale records zien in onder andere euro's, dollars en Britse ponden. Daaaast profiteerde ook de zilverprijs van de aanhoudende onrust. Zilver steeg binnen enkele dagen van $35 per troy ounce naar meer dan $39. 
Goud in dollars
Zilver dollars
Bronnen:

“Gold Jumps to Record as Debt ‘Turmoil’ in U.S., Europe Drives Haven Demand”