Marc Faber rekent op grote valutaoorlog

Marc Faber verwacht in de toekomst een intensivering van de wereldwijde valutaoorlog. Hij zegt dat ook de Chinese beleidsmakers hun valuta goedkoper zullen maken, mocht de Chinese economie verder vertragen. De Verenigde Staten en Japan gaan aan de leiding in de wereldwijde valutaoorlog, maar bij een verdere vertraging van de economische groei in Azië zullen ook exportlanden als Zuid-Korea en China meedoen in de race naar de bodem. Het goedkoper maken van de munt is een beproefde methode om de export te stimuleren en de handelsbalans te herstellen, want het maakt meer zichtbare handelsbarrières als importquota en heffingen overbodig.

Valutareserves

Door het monetaire beleid van de VS is de Amerikaanse dollar zwakker geworden ten opzichte van de Chinese yuan. Daardoor heeft China aan koopkracht verloren op haar $3 biljoen aan Amerikaanse dollarreserves. Marc Faber merkt op dat China met dat verlies kan leven, omdat de groeiende export naar de VS veel werkgelegenheid heeft opgeleverd. Ook verkreeg het land met 1,3 miljard inwoners veel technologische kennis van Westerse bedrijven die hun productie overplaatsten naar China. Volgens Marc Faber zijn deze voordelen veel groter geweest dan het verlies op de dollarreserves.

Handelsrelaties

Marc Faber merkt op dat China wereldwijd steeds meer invloed krijgt door haar intensieve handelsrelaties, een ontwikkeling waar de Amerikanen niet gerust op zijn. De handel tussen China en Afrika is bijvoorbeeld twee keer zo groot als die tussen Afrika en de VS. Het is volgens Faber dan ook geen toeval dat president Obama onlangs een bezoek heeft gebracht aan het Afrikaanse continent. Amerika vreest voor haar machtige positie, nu de Chinezen hun banden met belangrijke handelspartners aanhalen.

[vsw id=”XQ2aW–oT0s” source=”youtube” width=”560″ height=”315″ autoplay=”no”]