Rusland bereid zich voor op economische oorlogsvoering

Rusland voelt zich door dreigende economische sancties genoodzaakt preventieve maatregelen te nemen. Volgens Russia Today werkt Rusland aan een nieuw wetsvoorstel dat het mogelijk maakt bezittingen van Europese en Amerikaanse bedrijven op Russisch grondgebied te ‘bevriezen’. Een dergelijke wet zou in werking kunnen treden, indien de Verenigde Staten besluiten economische sancties op te leggen.

Andrey Klishas, voorzitter van de Russische Eerste Kamercommissie voor institutioneel recht, is van mening dat Rusland genoeg middelen in handen moet hebben om met de dreiging van sancties door het buitenland om te kunnen gaan. Een team van advocaten bereidt momenteel een apart wetsvoorstel voor dat de Russische president en de Russische regering in staat stelt buitenlandse eigendommen op Russisch grondgebied te confisqueren. Daaronder zouden ook bezittingen vallen die toebehoren aan buitenlandse private bedrijven in Rusland.

Sancties

Volgens Klishas moeten alle sancties tegen Rusland wederzijds zijn. De wetsvoorstellen die nu op de tekentafel liggen zijn volgens hem in lijn met de Europese standaarden. “We kunnen ons het voorbeeld van Cyprus nog herinneren, waarbij confiscatie van tegoeden in feite één van de voorwaarden was voor steun vanuit de EU”.

Hij ontkende dat de voorbereiding van anti-maatregelen bijdraagt aan de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten.

“We willen alleen suggereren dat we – in plaats van elkaar te bedreigen met sancties – samen met onze partners om de tafel gaan zitten, zodat we de Oekraïense grondwet kalm kunnen doornemen en kunnen begrijpen wat er in dit soevereine land gebeurd is. Het belangrijkste wat we willen bereiken is – of onze Europese en Amerikaanse partners dat nou willen of niet – is om te luisteren naar onze argumenten en daar adequaat op te reageren.”

Russische beleidsmakers hebben de Amerikaanse dreiging met sancties al veroordeeld als ‘eenzijdig’ en ‘zelfzuchtig’. “Diegene die de situatie interpreteren als een daad van agressie en die dreigen met boycots en sancties zijn dezelfde die consistent alle betrokken deelnemers hebben aangemoedigd de dialoog uit de weg te gaan. Daarmee zijn ze uiteindelijk verantwoordelijk voor de polarisatie van de Oekraïense maatschappij”, zo verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov afgelopen maandag.

Rusland laakt houding VS

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laakt de houding van de Amerikanen. “Moskou heeft de Amerikanen herhaaldelijk en bewezen uitgelegd dat hun eenzijdige sanctionerende maatregelen niet passen bij de standaarden van beschaving die gelden tussen landen. Als dit niet werkt, dan zullen we terug moeten slaan. En niet noodzakelijkerwijs op dezelfde manier”, aldus de woordvoerder van het ministerie Aleksandr Lukashevich.

russian-federation-council

Russische Federatieraad laat zich niet afschrikken door de Amerikaanse dreiging