Rusland levert raketschild aan Iran en ruilt goederen voor olie

Rusland heeft een overeenkomst met Iran bereikt over de levering van S-300 raketinstallaties en voor directe handel van goederen in ruil voor olie. Daarmee is Rusland een van de eerste landen die de handelsbanden aanhaalt na de beëindiging van de Westerse sancties. Rusland hervat de levering van S-300 anti-raketsystemen, nadat een eerdere overeenkomst in 2010 onder druk van het Westen werd stopgezet. Met name de Verenigde Staten en Israël blokkeerden de levering van een anti-raketsysteem, omdat Iran die zou kunnen gebruiken om haar nucleaire installaties te beschermen tegen mogelijke toekomstige raketaanvallen.

Olie voor goederen

In ruil voor de levering van olie krijgt Iran bepaalde goederen van Rusland, een overeenkomst die binnen de lijnen van het huidige sanctiebeleid vallen. Wat voor goederen dat precies zijn blijft onduidelijk. Vorig jaar waren er ook al plannen om olie te ruilen voor Russische goederen en diensten, maar die deal ketste op het laatste moment af. In ruil voor Iraanse olie zou Rusland helpen met de bouw van energiecentrales, infrastructuur en andere installaties in Iran.

Volgens Leonid Ivashov, een Russische oud-generaal, zat er tijdsdruk achter de onderhandelingen met Iran. Hij zei het volgende tegenover persbureau RIA: “Als we Iran nu laten wachten dan zullen morgen -wanneer de sancties volledig opgeheven zijn – Washington en haar bondgenoten een groot marktaandeel krijgen in Iran”.

Door de sancties halveerde de export van olie in Iran van 2,5 naar 1,1 miljoen vaten per dag. Nu de sancties worden opgeheven kan de productie weer opgeschroefd worden, maar daar zullen de nodige jaren over heen gaan. Door de sancties waren er weinig middelen beschikbaar om te investeren in installaties en infrastructuur voor de olie- en gasindustrie.

Handel in eigen valuta

Begin dit jaar bereikten Iran en Rusland al overeenstemming om in eigen valuta te handelen. Voor dit doel zouden de twee landen gezamenlijk een nieuwe bank oprichten die de betalingen in Russische roebels en Iraanse rial kan verwerken. De gouverneur van de Iraanse centrale bank uitte begin dit jaar al zijn onvrede over de belangrijke rol die Amerikaanse dollars spelen in de internationale handel en dat het een goed plan zou zijn om valutaswaps op te zetten met haar belangrijkste handelspartners. Eind vorig jaar sprak de Russische president Poetin woorden van gelijke strekking uit.

S_300

Rusland hervat levering S-300 raketinstallaties aan Iran