Syrië: opstandelingen doden 120 militairen en veiligheidstroepen

Na een zeer korte periode van schijnbare rust is afgelopen week de situatie in Syrië geëscaleerd. Afgelopen zondag heeft er zich weer een estig incident voorgedaan op de Golanhoogte, aan de grens tussen Israël en Syrië. Hierbij zijn tientallen Syrische demonstranten door het Israëlische leger gedood. Volgens Syrië werden bij dit incident 23 personen gedood en raakten circa 350 personen gewond. Op de zogenaamde Naksa-dag protesteren Palestijnen en Syriërs tegen de bezetting door Israël van de Golanhoogte. Bij een poging om de grens te bestormen werd door Israëlische militairen het vuur geopend. Het incident laat duidelijk zien hoe gespannen de situatie in de regio is. Israël heeft nu haar troepen aan de grens met Syrië in verhoogde staat van paraatheid gebracht. 

Een nog estiger incident heeft zich direct op de dag na het vorige incident voorgedaan. Bij Jisr al Shughour werden afgelopen maandag en dinsdag bij gevechten tussen opstandelingen en Syrische veiligheidstroepen circa 120 man aan Syrische kant gedood. In de stad werd zwaar gevochten tussen goed bewapende opstandelingen en de ordetroepen. Het regime van Assad heeft twee brigades ingezet om de tegenstand in de regio te breken. De westelijke kuststrook geldt als de machtsbasis van het regime. Voor Assad vormt deze ontwikkeling dus een teken aan de wand; de onrust is nog lang niet voorbij en dit incident laat duidelijk zien dat ook de kuststrook gevaar loopt. Het noordwesten van het land tussen de steden Homs, Hama en Latakia dreigt in handen van de opstandelingen te vallen.

Op de kaart hierboven zijn de christelijke enclaves te zien waar Jisr al Shughour deel vanuit maakt. Syrië beschuldigt nu de Christenen in Libanon ervan deze groep bewapend te hebben, maar waarschuwt ook Turkije geen steun te geven aan de opstandelingen van wie een aantal naar Turkije is gevlucht. Erdogan heeft echter verklaart dat de Turkse grens voor vluchtelingen open blijft. De verhoudingen tussen Turkije en Syrië staan onder druk en dat is het gevolg van de toenemende druk van de VS op Turkije om een meer pro-Westers standpunt in te nemen in de controverse rond Libië en Syrië. Turkije is daarmee bij het conflict in Syrië betrokken geraakt.