Analist Citi: $2.500 goud in eerste kwartaal 2013 mogelijk

Tom Fitzpatrick baseert zich op technische analyse van de goudprijs over het afgelopen jaar. Daaruit haalt hij een negatieve trendlijn, die onlangs krachtig doorbroken werd. Ook doorbrak goud voor het eerst sinds lange tijd het 200-daags en het 55-weeks gemiddelde en werden er twee achtereenvolgende weken geregistreerd waarop de goudprijs steeg. Dat opent volgens Fitzpatrick de weg naar boven, waarbij het niveau van $1.791 per troy ounce getest zal worden. Wordt dat niveau vervolgens ook doorbroken, dan ontstaat er volgens Fitzpatrick een patroon van een dubbele bodem, dat een koersdoel kan geven van $2.060 per troy ounce.

De analist van Citi is erg positief over de technische fundamentals en ziet een vergelijking met de koers van goud begin 2007. Als dat patroon zich opnieuw herhaalt kan de goudprijs stijgen tot $2.500 in het eerste kwartaal van volgend jaar. Dat is een opvallend hoog koersdoel voor een analist van een bank, al blijft het natuurlijk technische analyse. Deze vorm van analyse zit er ook vaak genoeg naast, waardoor we altijd met enige scepsis naar dit soort koersdoelen moeten kijken.

Zilver naar nieuw record?

Voor wat betreft zilver is Fitzpatrick ook zeer positief. Hij ziet in de grafieken weinig weerstand tot en met het niveau van $37,50 per troy ounce. Zilver wist de neerwaartse trend van eerder dit jaar naar boven toe te doorbreken en kwam daarbij ook weer boven het 55-weeks gemiddelde uit. Indien het niveau van $37,50 per troy ounce gepasseerd is kan de zilverprijs volgens Fitpatrick sneller stijgen en komt zelfs het historisch niveau van $49 per troy ounce weer in zicht. Als de analist van Citi de koersdoelen van goud en zilver naast elkaar legt ziet hij de goud/zilver ratio verder dalen, van de 52:1 nu naar een niveau van 42:1. Het rendement op zilver is de komende maanden dus ongeveer 20% hoger dan op goud, aldus de analist.

Fitzgerald meent dat de zilverprijs nog veel verder kan stijgen na het doorbreken van het all-time high. Hij rekent voor dat de zilverprijs bij een goud/zilver ratio van 32:1 en een goudprijs van $2.500 per troy ounce zal stijgen tot $75-80. Een 16:1 ratio tussen goud en zilver, die in 1980 bereikt werd, acht Fitpatrick niet waarschijnlijk. Voor het volledige artikel verwijzen we naar King World News.

Technische analyse goudprijs, klik op de grafiek voor een grotere versie

Technische analyse zilverprijs, klik op de grafiek voor een grotere versie