Aziaten stappen in goud-ETF’s

Aziaten beleggen steeds meer in goud-ETF’s, zo blijkt uit de laatste cijfers van fondstracker Lipper en uit berekeningen van Reuters. Ze stopten in het tweede kwartaal van dit jaar netto $33,5 miljoen in goud-ETF’s en in fondsen die goudmijnen kopen. In dezelfde periode deden Westerse beleggers juist posities in goud-ETF’s en goudmijnen van de hand. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het om een daling van $18 miljard.

De verschillende reacties van Westerse en Aziatische beleggers op de 20% daling van de goudprijs is veelzeggend. In Azië neemt de belangstelling voor goud-ETF’s en fondsen die investeren in goudmijnen nog steeds toe, terwijl steeds meer Westerse beleggers het besluit nemen om uit te stappen. De genoemde bedragen laten tevens zien dat de markt voor ‘papiergoud’ en aandelen van goudmijnen in Azië nog steeds zeer klein is (+$33,5 miljoen versus -$11 miljard).

‘Goud is meer dan een beleggingsobject’

Reuters schrijft dat het Indiase ‘SBI Gold Exchange Traded Scheme’ en het Japanse ‘Nomura Gold Futures Fund’ in het tweede kwartaal een instroom van nieuw kapitaal registreerden. “Goud is niet alleen een beleggingsobject in Azië, het is ook een luxegoed. Als de prijs daalt hebben Aziaten de neiging om meer goud te kopen”, zo verklaarde vermogensbeheerder Tanawat Roongtanapirom van Kasikorn Asset Management tegenover Reuters. Kasikorn Asset Management is met een totaal beheerd vermogen van omgerekend $591 miljoen het grootste goudfonds van Azië.

Ondanks de instroom van $33,5 miljoen in Aziatische goudfondsen blijft de totale omvang van deze ‘papieren goudmarkt’ veel kleiner dan in de VS, waar vermogensbeheerders als John Paulson (Paulson & Co inc.), David Einhorn (Greenlight Capital Management) en Dan Loeb (Third Point LLC) een aanzienlijk blootstelling hebben aan de goudprijs.

Goud-ETF’s nieuw in Azië

Reuters merkt op dat goud-ETF’s nog relatief nieuw zijn op de financiële markten van Azië. China gaf onlangs nog goedkeuring aan de twee eerste Chinese goud-ETF’s. De twee fondsen haalden omgerekend in totaal $261 miljoen op bij beleggers, minder dan verwacht. Ook in India is de belangstelling voor ‘papiergoud’ beperkt. Hoewel Indiase beleggers keuze hebben uit veertien verschillende goud-ETF’s beheren deze fondsen samen minder dan 40 ton aan fysiek goud. Een fractie van de 860 ton fysiek goud die India het afgelopen jaar importeerde.

Volgens Siyi Lim, ETF-analist bij OCBC Investment Research uit Hong Kong, raken steeds meer beleggers bewust van de mogelijkheid om in goud-ETF’s te stappen. “We zien beleggers in toenemende mate voor ETF’s kiezen om gemakkelijker goud te kunnen kopen en verkopen. De vraag naar de goud-ETF’s is met name sterk in Hong Kong, Macau en India”.

Aziaten beleggen steeds meer in goud-ETF's
Aziaten beleggen steeds meer in goud-ETF’s
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo