Afgelopen jaar was beste jaar voor goud sinds 2010

Ondanks het wereldwijde herstel van de economie, de stijgende aandelenkoersen en een aantal renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank was 2017 geen slecht jaar voor goud. De goudprijs steeg in dollars met 13,6% en daarmee was 2017 het beste jaar voor het edelmetaal sinds 2010. Ook steeg de totale wereldwijde goudvoorraad in zogeheten exchange traded funds (ETF‘s) vorig jaar voor het tweede jaar op rij, net als de long positie van hedgefondsen en andere grote speculanten in de goudmarkt.

Goud profiteerde van de waardedaling van de Amerikaanse dollar, waardoor beleggers hun toevlucht zochten in alternatieve beleggingen als edelmetalen. Opvallend was ook het effect van de verschillende renteverhogingen door de Amerikaanse centrale banken, want die bleken opnieuw positief uit te pakken voor de edelmetalen. Historisch gezien daalt de goudprijs bij een stijgende rente, omdat het edelmetaal geen cashflow oplevert. Maar de renteverhogingen van de afgelopen twee jaar bleken juist een positieve impact te hebben op de prijzen van goud en zilver.

Goudprijs sterk gestegen sinds laatste rentebesluit Federal Reserve

Goudprijs in opwaartse trend

De meest recente renteverhoging van 13 december 2017 bleek ook een uitstekend moment om in te stappen, want sindsdien is de goudprijs bijna in een rechte lijn van $1.245 naar $1.317 per troy ounce gestegen. Eind vorig jaar steeg de prijs van het edelmetaal zeven dagen op rij, de langste winstreeks sinds juni 2016.

Door de stijging van de goudprijs staat het 50-daags gemiddelde weer hoger dan het 100-daags gemiddelde. Dat fenomeen wordt door technisch analisten ook wel een ‘Golden Cross‘ genoemd en staat bekend als een zeer positief signaal. De tijd zal uitwijzen of dat ook nu weer het geval is. In elk geval is goud het jaar positief begonnen.

“Volgend jaar profiteert goud misschien niet meer zoveel van een zwakke dollar als in 2017, maar ik denk dat het edelmetaal het ondanks dat opnieuw goed zal doen”, zo verklaarde Marty McGuire van TJM Investments LLC tegenover Bloomberg.

In euro’s bleef de goudprijs in 2017 bijna onveranderd, omdat de euro sterk in waarde steeg ten opzichte van de dollar. Daardoor kon je eind vorig jaar evenveel goud kopen voor je euro’s als aan het begin van het jaar.