Bezwaar tegen opslag Indiase goudreserve in Londen

De man die de petitie indiende, Raghunath Shankar Kelkar (56), volgt de acties van de Indiase centrale bank al jaren op de voet. Kelkar was verbaasd toen hij in het 17e halfjaarlijkse rapport van de Reserve Bank of India (RBI) las dat 265,49 van de 557,75 metrische ton aan nationale goudvoorraad in Londen opgeslagen ligt. Volgens Kelkar kan dat niet, omdat in sectie 33(5) van de Reserve Bank of India Act uit 1934 expliciet staat dat het land tenminste 85% van haar goudreserve in eigen land moet bewaren. India bewaart momenteel hooguit 54% van de goudreserve van 557,75 metrische ton in eigen land aan, want van 265,49 ton aan goud is bekend dat het ligt opgeslagen in de kluizen van de Bank of England en de BIS.

Kelkar heeft hierover zijn ongenoegen geuit, door drie keer toe een bericht te sturen naar de RBI. Hij kreeg daarop geen antwoord en besloot daarom een petitie op te stellen. Deze petitie bevat drie eisen aan de RBI, namelijk [1] het terughalen van de goudreserve uit Londen, [2] de RBI in de toekomst geen goudvoorraad meer zal uitvoeren voor opslag in het buitenland en [3] het bekend maken van de personen die verantwoordelijk zijn geweest voor het overbrengen van bijna de helft van de Indiase goudreserve naar kluizen in Londen. Kelkar stelt zich de vraag wat er met het Indiase goud in Londen gebeurt als er een oorlog komt tussen India en Groot-Brittannië. ''Is het goud dan nog wel veilig?''. De RBI heeft verklaard dat het goud om veiligheidsredenen in Londen ligt opgeslagen, een verklaring die suggereert dat India zelf niet in staat is om haar goudreserve veilig op te slaan.

Het is overigens niet de eerste keer dat er geluiden gaan om de nationale goudvoorraad terug te halen naar eigen land. Eerder liet Hugo Chavez van Venezuela het goud ophalen uit de kluizen in Londen. Vanuit Nederland en Duitsland waren er eerder dit jaar ook zorgen geuit over de veiligheid van het deel van de goudreserve die in New York opgeslagen ligt (1 / 2).