Brazilië en Turkije breiden goudreserve uit

Op de website van het IMF zijn de nieuwste gegevens vrijgegeven over de mutatie van de goudvoorraad van verschillende landen. De Braziliaanse goudaankoop is het meest opvallend, want de laatste uitbreiding van hun goudreserve vond bijna vier jaar geleden plaats. Met de nieuwe aankoop van 1,7 ton aan edelmetaal brengt het land haar totale reserve op 35,3 ton. Turkije kocht in de afgelopen maand ook veel goud, namelijk 6,8 ton. De vraag naar goud vanuit Turkije hangt ook voor een gedeelte samen met het accepteren van goud als volwaardige reserve op de balans van commerciële Turkse banken. Oekraïne kocht 300 kilo goud.

Er waren opvallend genoeg ook landen die wat goud van de hand deden, al ging het niet om hele grote volumes. Rusland verkocht 2,2 ton goud, Wit-Rusland 1,5 ton, Tsjechie 300 kilo en Kazachstan 400 kilo. Netto blijven centrale banken goud kopen, want in de eerste helft van dit jaar stond de teller van al het gekochte goud al op 254,2 ton. Volgens de World Gold Council zou de totale hoeveelheid edelmetaal die centrale bankiers dit jaar zullen kopen oplopen tot bijna 500 ton.

Dan Smith, grondstoffenanalist bij Standard Chartered Plc. in Londen, verwacht dat centrale banken veel goud zullen blijven kopen. ''Ze zullen worden aangemoedigd door de lagere prijs en aanhoudende zorgen over inflatie en geldontwaarding.''

Bayram Dincer, analist bij LGT Capital Management in Pfaeffikon in Zwitserland, zegt dat vooral de aankoop van goud door Brazilië aandacht verdient. ''Als een centrale bank als die van Brazilië besluit om de goudmarkt weer te betreden, dan zal het waarschijnlijk een lange termijn visie hanteren voor haar aankopen. Dat zal doorgaan tot de gewenste omvang van de goudreserve bereikt is. Deze constante vraag zal de prijs van goud blijven ondersteunen''.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo