Britse Royal Mint laat gouden sovereigns slaan in India

In India is alles wat van goud gemaakt is erg populair. Men loopt niet alleen warm voor sieraden, maar ook voor muntstukken en baartjes in verschillende vormen. De terugkeer van Britse Sovereigns op de Indiase markt past in de strategie van de Royal Mint om één van de grootste munthuizen ter wereld te worden. Met ingang van dit jaar stapte de Britse Royal Mint af van de afwijkende specificaties van haar gouden en zilveren beleggingsmunten en ging ze over op de productie van munten met een zuiverheid van 24 karaat, oftewel 99,99%. Ook maakte de Royal Mint bekend dat ze meer munten wil slaan en een opslagdienst gaat aanbieden, net zoals de Royal Canadian Mint dat doet.

In 1918 sloeg de Royal Mint maar liefst 1,3 miljoen gouden sovereigns, muntstukken met een gewicht van 7,99 gram een zuiverheid van 22 karaat (0,2354 troy ounce goud). Daaa stopte de Royal Mint met de productie, omdat India een invoerheffing op 22 karaat gouden muntstukken invoerde die het onaantrekkelijk maakte om nog langer gouden munten naar de Indiase markt te brengen.

Vanaf heden mag MMTC-PAMP in India een eenmalige oplage van 50.000 muntstukken produceren, die verkocht zullen worden tijdens het Akshay Tritiya festival in april. Vanaf dat moment zal vastgesteld worden hoe groot de vraag naar deze munten is en zal het toekomstige productievolume worden vastgesteld. De in India geproduceerde sovereigns zullen alleen in India verkocht worden en zijn te herkennen aan de opdruk “i”. Verder hebben de munten hetzelfde klassieke ontwerp als de sovereigns die al jarenlang door de Royal Mint zelf geslagen worden.

De Britse premier David Cameron was enthousiast over de herintroductie van de gouden sovereigns op de Indiase markt. “Dit zal zonder twijfel een stimulans geven aan de Royal Mint, omdat ze terugkeren op de grootste goudmarkt van de wereld”, zo verklaarde de premier. Adam Lawrence van de Britse Royal Mint voegde daaraan toe: “De stap om de officiele Britse sovereings weer terug te brengen op de Indiase markt zal niet alleen voldoen aan de vraag naar de munt, maar brengt ook nieuwe inkomstenbron binnen voor de Royal Mint”.

Britse Royal Mint verstrekt licentie aan MMTC-PAMP voor productie van sovereigns in India (Afbeelding van Koninklijke Nederlandse Munt)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *