Bron Suchecki: “China wil zoveel mogelijk goud verzamelen”

Bullionstar sprak onlangs met goudexpert Bron Suchecki van de Australische Perth Mint. In een kort interview van tien minuten bespreken ze de laatste ontwikkelingen in de goudmarkt, de rol van de papieren goudmarkt en de mindset van beleggers die goud kopen. Onder de video lees je de samenvatting van dit interview.

Welke trends zien we in de goudmarkt?

We zagen de laatste jaren een stroom van goud van West naar Oost, maar dit jaar is er juist vanuit het Westen weer veel vraag naar fysiek goud. De goudimporten in China lopen weer wat terug en in India ligt de goudprijs zelfs lager dan elders in de wereld. Ondertussen is in het Westen de belangstelling voor goud kopen juist toegenomen.

Veel beleggers verwachten nu dat de goudprijs verder gaat stijgen, maar ik denk dat we nog wel een tijdje rond dit niveau zullen blijven hangen. We moeten consistent rond een goudprijs van $1.300 tot $1.400 blijven hangen om hernieuwde belangstelling te krijgen voor goud.

De prijs wordt op dit moment onderdrukt door beleggers die een aantal jaar geleden op een hoger niveau zijn ingestapt en die nu uit de markt willen. Dat moet eerst uitgewerkt worden, zodat er een solide basis ontstaat voor een verdere prijsstijging.

Papiergoud versus fysiek goud

De markt voor ‘papiergoud’ wordt opgeblazen door speculanten die vaak met geleend geld beleggen. Omdat ze met veel geleend geld in de markt zitten wachten ze op een goed moment om uit te stappen. Dit zijn niet de spelers die voor de lange termijn in goud zitten. Speculatief geld kan de prijs doen stijgen en daarmee ook de belangstelling voor fysiek goud doen toenemen, maar lange termijn is dit geen factor die de goudprijs zal beïnvloeden.

bronsuchecki-teaserDe papieren goudmarkt zorgt voor meer liquiditeit. Het zorgt voor meer omzet en dat is volgens goudanalist Suchecki juist positief. Dat betekent namelijk dat je heel makkelijk goud kunt kopen en verkopen. Als belegger koop je ook niet snel aandelen van een bedrijf waar bijna niet in gehandeld wordt. Juist door die papieren goudmarkt kun je heel makkelijk je positie in goud weer verkopen.

Wanneer de spotprijs van goud en de futures te ver uit elkaar gaan lopen, dan zorgt arbitrage ervoor dat deze twee prijzen weer dichter bij elkaar komen. Dit is een soort elastische band die kan bewegen. Door te kijken naar het verschil tussen de actuele goudprijs en de futuresmarkt voor goud kun je een indicatie krijgen van wat er onderliggend in de goudmarkt gebeurt.

Over de Chinese goudmarkt

Door de goudmarkt open te stellen en toegankelijk te maken voor particulieren komt er meer goud in de handen van de Chinese bevolking. Volgens mij streven ze er in China vooral naar zoveel mogelijk goud in eigen land te hebben, of dat nou in bezit is van de centrale bank, staatsfondsen of particulieren maakt voor de regering volgens mij niet zoveel uit. Zo lang er maar genoeg goud in het land aanwezig is, want dat zorgt voor een solide basis.

Ik geloof niet dat ze goud kopen voor een soort geopolitieke reset van het geldsysteem waarin goud centraal staat, omdat overheden profiteren van fiatgeld.

Ik zie dus geen lange termijn strategie richting een goud gedekte munt. Ik denk dat ze het gewoon een verstandig beleid vinden om ervoor te zorgen dat de bevolking goud bezit als een vorm van stabiele waardeopslag.

Over de waarde van goud

Voor de meeste beleggers is het moeilijk om een mindset aan te leren waarin je je vermogen uitdrukt in aantal ounces goud. De meeste beleggers zullen toch blijven kijken naar de waarde van hun goud, uitgedrukt in hun eigen valuta. Mijn ervaring is dat veel beleggers zich niet helemaal bewust zijn van het wisselkoerseffect op de goudprijs. Soms bellen ze op en zeggen ze: “Ik zie dat de goudprijs gestegen is, ik wil verkopen”, terwijl de prijs in Australische dollars op dat moment juist lager staat. En dan kijken ze niet naar het effect van de wisselkoers.

Veel beleggers in landen buiten de Verenigde Staten krijgen dus een verkeerde interpretatie van wat de goudprijs doet. Dat is iets wat je lastig kunt doorbreken. Je zou eigenlijk moeten kijken naar hoeveel troy ounce goud je bezit en dat proberen uit te breiden.

Hoe bereik je deze mindset?

Het is een educatief proces. Veel beleggers komen naar goud voor de korte termijn, maar er zijn ook anderen die een meer cyclische macro-economische visie hanteren voor een langere termijn. Ze kopen vaak goud met als doel om winst te maken, maar gaandeweg verdiepen ze zich via verschillende blogs en websites in het onderwerp en gaan ze anders over goud denken.



Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo