China geeft nog meer banken importvergunning goud

China heeft nog drie banken een vergunning gegeven om goud te importeren. De Chinese goudmarkt, die voorheen zeer gesloten was, stelt zich steeds meer open voor buitenlandse partijen. De drie nieuwe banken zijn Standard Chartered, Shanghai Pudong Development Bank en de China Merchants Bank. In totaal zijn er nu vijftien banken die goud mogen importeren, waarvan drie niet uit China afkomstig zijn. Vorig jaar kregen ANZ en HSBC ook al een importvergunning.

China speelt als grootste producent, afnemer en importeur van goud ter wereld een belangrijk rol in de markt. Toch wordt de goudprijs met name bepaald door de goudhandel van de LBMA en de Comex. De Shanghai Gold Exchange probeert daar tussen te komen en doet dat onder meer door de Chinese goudmarkt toegankelijker te maken voor buitenlandse marktpartijen.

A Shanghai Gold Exchange employee stands beside gold bars displayed at the China International Exhibition on Financial Banking Technology & Equipment in Beijing

China geeft nog drie banken vergunning om goud te importeren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “China geeft nog meer banken importvergunning goud

  • Als een land of bank fysiek goud koopt, tegen welke prijs gebeurt dat dan, is dat de goudprijs die wij dagelijks over ons scherm zien dwalen?

    Beantwoorden
    • Als een individu een paar gouden maple leafs wil kopen kan dat gewoon gefixed worden op de spotprijs of de dagelijkse fixing in Londen, plus een kleine premie voor de productiekosten en de winstmarge. In principe gebruikt men wereldwijd dezelfde prijs, zo lang er arbitrage mogelijk is.

      Wanneer er geen arbitrage mogelijk is kan de goudprijs per land verschillen. Denk bijvoorbeeld aan India, waar importbeperkingen vorig jaar leidden tot een tekort aan goud. Toen was de premie bijna 10% boven de internationale goudprijs. Ook in China was vorig jaar even sprake van een verhoogde premie, ook doordat er te weinig geïmporteerd kon worden en het aanbod van fysiek goud op de lokale markt krap was.

      Het belang van dit nieuws is dat goud ook verhandelbaar wordt gemaakt in andere valuta dan dollars. Normaal gesproken werden de wisselkoersen omgerekend en betaalde je uiteindelijk voor je goud met dollars. Door de dollars uit deze transactie te verwijderen verklein je de vraag naar deze munt. Vergelijk het met landen die hun eigen valuta gaan gebruiken voor onderlinge handel en niet langer omwisselen naar dollars.

      Als landen grote hoeveelheden goud kopen wordt er misschien een andere prijs afgesproken, omdat fysiek goud in grote volumes relatief moeilijk te krijgen is.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo