China importeerde in februari meer goud

China heeft in februari netto 109,2 ton goud geïmporteerd uit Hong Kong, meer dan de 83,6 ton die in januari via Hong Kong naar het Chinese vasteland werd gebracht. Ook was het veel meer dan de 60,9 ton in dezelfde maand van vorig jaar geïmporteerd werd. Dat blijkt uit cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department die reeds in handen zijn van Bloomberg. De export van goud van China richting Hong Kong daalde overigens van 19 ton in januari naar 15,8 ton in februari.

Nieuwe licenties

De Chinese centrale bank heeft dit jaar nieuwe importlicenties verstrekt aan de Australia & New Zealand Banking Group (ANZ), HSBC en China Everbright Bank Co, waardoor er meer goud geïmporteerd kan worden als de Chinese markt daarom vraagt. Volgens Duan Shihua van Shanghai Leading Investment Management Co hebben de nieuwe deelnemers op de Chinese goudmarkt een bijdrage geleverd aan de hogere import van goud in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar. “Sommige kopers vullen hun voorraden aan na robuuste verkopen tijdens het Chinese Nieuwjaar”.

China koopt goud

Vorig jaar in april begonnen de premies op goud in China te stijgen, omdat er simpelweg niet genoeg goud het land ingevoerd kon worden via Hong Kong om aan de sterk gestegen vraag naar het gele metaal te voldoen. Vorig jaar importeerde China netto meer dan duizend ton goud, waarmee het land India van de eerste plaats stootte als grootste afnemer van fysiek goud ter wereld. In 2013 steeg de vraag naar goudbaren, gouden munten en juwelen met 32% ten opzichte van 2012, aldus de World Gold Council.

China importeerde in februari meer dan 100 ton goud via Hong Kong

China importeerde in februari meer dan 100 ton goud via Hong Kong