China importeerde in augustus 53,5 ton goud

Vorige week schreven we al dat China dit jaar al 9x zoveel goud uit Australie heeft ingevoerd als vorig jaar. Dat terwijl China in 2011 de grootste goudproducent ter wereld was. Naast al het ingevoerde goud blijft er ook aanzienlijk hoeveelheid goud van de binnenlandse mijnproductie binnen de landsgrenzen. Hoeveel goud China precies heeft weten we niet, want het land communiceert de omvang van haar goudvoorraad al een aantal jaar niet meer door aan het IMF en de World Gold Council.

Onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien hoeveel goud de Chinezen dit jaar al hebben geïmporteerd. Daarbij kunnen we opmerken dat er in de eerste acht maanden van 2012 al meer goud is ingevoerd dan over heel 2011. Verder is het noemenswaardig om te vermelden dat er tussen januari en juli al vier keer meer goud ingevoerd is door China dan in diezelfde periode vorig jaar. De nieuwssite Marketwatch kijkt anders naar de cijfers, want die zagen dat de import van goud in augustus het laagst was sinds februari dit jaar. Daaraan verbinden ze de conclusie dat de 'importrally' van goud wellicht tot een einde is gekomen en dat de vraag naar het gele edelmetaal onder de Chinezen bekoeld is. Een analist van HSBC zei er het volgende over: ''China's korte-termijn behoefte aan goud lijkt te verzwakken, omdat de import vanuit Hong Kong vertraagde''. Ook was er anekdotisch bewijs van een goudhandelaar in Hong Kong, die overigens niet bij naam werd genoemd. Die zou van klanten in China te horen hebben gekregen dat hun goudvoorraad verzadigd is.

Goudimport China vanuit Hong Kong, klik voor een grotere afbeelding (Bron: Zero Hedge)

China diversificeert reserves

Tegelijkertijd zien we dat China nog maar mondjesmaat Amerikaanse staatsobligaties koopt, een signaal dat de buitenlandse steun voor het Amerikaanse begrotingstekort aan het verzwakken is. Onderstaande grafiek laat zien dat een belangrijke steunpilaar voor de financiering van de Amerikaanse overheid aan het afbrokkelen is. Voor de belegger en spaarder is dit één van de belangrijkste redenen om fysiek goud in de portefeuille op te nemen. De grafiek laat een stagnering zien in 2011, toen de totale positie in Amerikaanse staatsobligaties met enkele tientallen miljarden dollars omlaag ging. De nieuwste cijfers van augustus 2012 laten zien dat de stagnerende trend zich dit jaar heeft voortgezet, terwijl de staatsschuld van de VS in de tussentijd wel met honderden miljarden dollars is opgelopen.

Totaal aan Amerikaanse staatsobligaties in handen van Chinese centrale bank (Bron: Avondaleam)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo