China kocht in juni 10 ton goud

De Chinese centrale bank heeft in juni ruim 10 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Chinese State Administration of Foreign Exchange (SAFE). De centrale bank is sinds december vorig jaar weer actief op de goudmarkt en heeft de afgelopen zeven maanden in totaal bijna 84 ton goud gekocht. Met de laatste aankoop stijgt de officiële goudreserve van China naar 61,94 miljoen troy ounce, omgerekend 1.926,6 ton.

China beschikt over meer dan $3,22 biljoen aan reserves, maar die bestaan voor het grootste gedeelte uit bezittingen in vreemde valuta. De goudvoorraad vertegenwoordigt met een marktwaarde van $87 miljard namelijk een fractie van de totale reserves. Het is dus niet vreemd dat de Chinese centrale bank meer diversificatie wil aanbrengen door goud te kopen. In verhouding tot de totale omvang van de Chinese economie is de goudreserve nog steeds relatief klein.

China blijft goud kopen

China is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste producent en afnemer van fysiek goud ter wereld. Vorig jaar kwam er meer dan 400 ton uit Chinese goudmijnen, maar het grootste deel daarvan vindt zijn weg richting de private markt. De binnenlandse vraag is zelfs zo groot dat China ieder jaar een paar honderd ton goud uit het buitenland moet importeren. Dat betekent dat er in China al veel goud aanwezig is, maar dat het vooral in private handen is.

China voegde in juni opnieuw goud aan reserves toe

Centrale banken breiden goudreserve uit

China behoort tot een steeds grotere groep landen die goud kopen. Sommigen doen dat vanuit het oogpunt van diversificatie, terwijl andere landen ook geopolitieke risico’s als reden opgeven. In de afgelopen tien jaar heeft China samen met Rusland het meeste goud gekocht, maar ook landen als India, Turkije en Kazachstan voegde naar verhouding veel edelmetaal aan hun reserves toe. Meer recent zijn de goudaankopen van Europese landen als Hongarije en Polen.

Centrale banken voegden vorig jaar netto 651 ton goud aan hun reserves toe, het hoogste volume sinds 1967. China leverde daar een geringe bijdrage in, omdat de centrale bank van China pas in december weer actief werd op de goudmarkt. Volgens cijfers van de World Gold Council zijn de goudaankopen van centrale banken dit jaar zelfs nog hoger.

Neutrale reserve

De belangstelling voor goud onder centrale banken is de laatste jaren toegenomen door oplopende politieke en geopolitieke spanningen. Denk bijvoorbeeld aan  de handelsoorlog en verschillende economische en financiële sancties. Goud is een neutrale reserve zonder tegenpartij risico en een middel dat volgens De Nederlandsche Bank gebruikt kan worden om een falend monetair systeem opnieuw op te starten.

Onderstaande grafiek laat de landen met de grootste goudvoorraden zien, aangevuld met een aantal kleinere landen die de afgelopen tien jaar veel edelmetaal hebben gekocht. Natuurlijk waren er ook landen en instituten die de afgelopen jaren goud verkochten, zoals het IMF (-400 ton) en Venezuela (-195 ton). In 2009 verkocht het IMF 200 ton goud aan India, terwijl Venezuela door geldproblemen edelmetaal moet verkopen.

Verschillende centrale banken hebben de laatste jaren hun goudvoorraad uitgebreid

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold




Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo