Chinezen kochten massaal goud op correctie van september

De daling van de goudprijs halverwege september werd door verschillende analisten en 'experts' aangegrepen als een uitgelezen moment om de bull market van het edelmetaal dood te verklaren. Het goud was te snel in waarde gestegen en men zou nu uitstappen, zo was de gedachte. Ook zorgde de daling van de goudprijs, van $1850 begin september tot iets meer dan $1600 aan het eind van die maand, ervoor dat de speculanten die te grote posities hadden opgebouwd een deel moesten liquideren. Dat zou een nieuwe verkoopgolf in gang zetten.

In China hebben ze deze berichten blijkbaar genegeerd, want in diezelfde maand kochten de Chinezen massaal goud. ''Na de sterke correctie kwamen er veel koopjesjagers op de markt'', aldus Janet Kong van de Chinese investeringsbank CICC. In totaal werd er in de maand september voor 56,9 ton aan goud geïmporteerd door China, een nieuw record. In 2010 en in de eerste helft van 2011 werd er veel minder agressief goud gekocht, de import lag toen vaak op ongeveer 10 ton goud per maand. De Chinezen hebben ook een rol gespeeld in de sterke rally van de goudprijs die in juli in gang werd gezet, want in de maanden juli, augustus en september werd er gezamenlijk voor ongeveer 140 ton aan goud geïmporteerd door de Chinezen. Dat is nog meer dan de 120 ton goud die het land over het hele jaar 2010 importeerde.

De verwachting is dat er ook in de komende maanden weer veel goud wordt verkocht in China, want dat is traditie in aanloop naar het Chinese nieuwjaar (dat deze keer valt op 23 januari 2012). De vraag vanuit China legt een stevige bodem onder de goudprijs, waardoor een scherpe correctie zoals we die zagen bij zilver (-25%) voorlopig niet waarschijnlijk is. Inmiddels tikt de goudprijs, mede door de aanhoudende onzekerheid in Europa, al bijna weer de $1800 grens aan. De grens van €1300 voor een troy ounce goud is vandaag gepasseerd en de koers zal waarschijnlijk snel weer naar het oude record van €1357 gaan, zeker als de problemen in Europa nog iets groter worden.

We vragen ons af wie het goud aan de Chinezen heeft geleverd. Waarschijnlijk kan volgende rapport van de World Gold Council hier meer duidelijkheid over verschaffen.

Chinezen worden ook enthousiast van het glimmende edelmetaal

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo