CME en LME werken aan alternatief voor zilver fixing

De Chicago Mercantile Exchange (CME) en de Londen Metal Exchange (LME) werken beide aan een alternatief voor de zilver fixing, zo schrijft Reuters. De twee beurzen hebben de Londen Bullion Market Association (LBMA) en diverse belangrijke spelers in de sector benaderd met een voorstel voor een elektronische fixing van de zilverprijs.

“We werken nauw met de edelmetaal sector en de LBMA samen om marktverstoring te minimaliseren. Dat doen we door te zoeken naar een robuust alternatief op basis van markttransacties”, zo verklaarde Harriet Hunnable van de CME. De LME is naar eigen zeggen al door verschillende producenten en financiële instellingen benaderd om een nieuwe oplossing te bedenken voor de zilver fixing.

Ook Platts (het bedrijf dat de fixings van edelmetalen publiceert) en persbureau Thomson Reuters zijn in gesprek met de LBMA over een alternatief voor de zilver fixing.

Zilver fixing

De zilver fixing stopt op 14 augustus, waarschijnlijk omdat Deutsche Bank er niet in slaagde haar zetel te verkopen. Er zouden dan nog maar twee banken overblijven om de zilverprijs vast te stellen. Daar komt bij dat er op dit moment een onderzoek gaande is naar mogelijke manipulatie van de goudprijs fixing. Als gevolg van dat onderzoek heeft Barclays al een miljoenenboete gekregen. Een handelaar van de bank verdiende ten koste van de klanten van de bank geld met het manipuleren van de PM-fix.

Nu de toezichthouder zijn pijlen op de fixings gericht heeft vraagt de sector om een transparant alternatief. Een voorbeeld daarvan is een automatische fixing, gebaseerd op daadwerkelijke transacties in de markt. Als een elektronische fixing van de zilverprijs succesvol blijkt kan men deze ook toepassen voor andere edelmetalen, zoals goud, platina en palladium.

Contracten

In de jaren ’70 had de LME al een soort benchmark voor zilver in de vorm van 10.000 troy ounce contracten. De handel in deze contracten werd echter beëindigd toen de gebroeders Hunt de zilvermarkt probeerden te manipuleren. De liquiditeit van de contracten was toen niet meer te garanderen.

In de jaren ’90 probeerde de LME opnieuw 10.000 troy ounce contracten zilver te lanceren, maar de belangstelling voor het edelmetaal was toen beduidend kleiner. De industrie had er geen behoefte aan en de vraag naar zilver voor de fotografie daalde toen ook al.

De CME en LME werken aan alternatief voor de zilver fixing

De CME en LME werken aan alternatief voor de zilver fixing