CME en Thomson Reuters stoppen met zilverprijs fixing

De CME Group en Thomson Reuters willen stoppen met het faciliteren van de LBMA zilverprijs fixing, minder dan drie jaar nadat ze de rechten bemachtigden voor het publiceren van de dagelijkse fixing. Een opvallende beslissing, omdat het contract met de LBMA over de zilverprijs fixing pas in 2019 afloopt. Waarom CME en Reuters de stekker uit het platform willen trekken blijft onduidelijk, want dat wordt niet verder toegelicht in het persbericht.

“In samenspraak met de LBMA hebben de CME Group en Thomson Reuters besloten om afscheid te nemen van hun rol in de LBMA Silver Fix. We willen in de zomer een nieuwe aanbieder hebben, zodat het nieuwe platform in de herfst in gebruik kan worden genomen”, zo verklaarde een woordvoerder van de Londen Bullion Market Association (LBMA). Tot die tijd blijven de CME en Thomson Reuters de dagelijkse zilverprijs fixing verzorgen.

Zilverprijs fixing

De elektronische zilverprijs fixing van CME en Reuters werd in august 2014 gelanceerd als opvolger van de meer dan honderd jaar oude telefonische fixing. Er kwam een nieuw elektronisch handelsplatform voor de fixing, waarmee de bullion banks tegemoet kwamen aan de eisen van de toezichthouders. De nieuwe fixing zou minder gevoelig zijn voor manipulatie en beloofde meer transparantie over de totstandkoming van de zilverprijs.

In theorie leek de elektronische fixing een grote stap voorwaarts, maar in de praktijk bleek ook het nieuwe systeem problemen op te leveren. Op sommige dagen werd er zo weinig gehandeld op de fixing dat het minutenlang duurde voordat er een referentieprijs kon worden vastgesteld. Ook bleek de koers van de fixing soms sterk af te wijken van de spotprijs van dat moment. Zo kwam er in januari 2016 eens een fixing tot stand die bijna 6% lager was dan de spotprijs van dat moment. Dat was een tegenvaller voor handelaren die zich contractueel verplichtten zilver te leveren tegen de prijs van de LBMA Silver Fix, want die kregen opeens een veel lagere opbrengst voor hun edelmetaal.

silverbars-sprottmoney

CME en Thomson Reuters willen stoppen met zilverprijs fixing platform

Is de fixing achterhaald?

De grote vraag is hoe het nu verder moet met de zilverprijs fixing. De problemen van begin vorig jaar suggereren dat er minder belangstelling is bij banken om te handelen op de fixing, waardoor het voor de markt een minder betrouwbaar referentiepunt geworden is. De fixing is bovendien al meer dan honderd jaar oud en stamt dus uit een tijd dat beleggers nog via de krant geïnformeerd werden over de laatste koersen.

Anno 2017 kan iedereen 24 uur per dag de actuele koersen van goud en zilver raadplegen, waardoor er minder noodzaak is om een aparte dagelijkse referentieprijs te vermelden. Maar dat lijkt geen volledige verklaring te geven voor het besluit van CME en Reuters om voortijdig met de fixing te stoppen. We blijven deze ontwikkeling voor u volgen!

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo