CME verlaagt onderpand verplichtingen goud en zilver

Voor termijncontracten goud is 12% minder onderpand nodig; voor zilver is de verlaging 13%. Ook de margin requirements voor koper en platinim werden verlaagd. Wat de aanleiding is voor deze verlagingen blijft onduidelijk maar het zou wel eens te maken kunnen hebben met het verlies aan klandizie door het faillissement van MF Global. De CME heeft voorafgaand aan het faillissement niet tijdig gesignaleerd dat MF Global gelden van klanten doorsluisde; iets waarop de CME moet toezien dat dit niet gebeurt. Bovendien is de CME er niet in geslaagd om de rekeningen van klanten van MF Global na het faillissement te verplaatsen naar één van haar aangesloten leden zodat klanten van MF Global door konden gaan met het handelen in termijncontracten.

Wat altijd in ons achterhoofd meespeelt bij de prijsontwikkelingen van goud en zilver, is dat de goud- en zilvermarkt op fractionele wijze opereert. Anders gezegd, er wordt gehandeld in papieren rechten die een veelvoud zijn van het beschikbare fysieke metaal. Indien alle papieren termijncontracten worden ingediend voor fysieke levering dan zal blijken dat voor veel beleggers geen fysiek metaal beschikbaar is. De margeverlagingen maken het mogelijk om met een grotere hefboom te speculeren op prijsveranderingen en dat maakt de termijnmarkten aantrekkelijk voor speculanten die met relatief weinig inbreng geld willen verdienen aan “papieren” rechten op fysieke levering. De risico's mogen echter niet onderschat worden. Het is de vraag of fysieke levering überhaupt mogelijk is indien dit gewenst wordt en daarbij geldt ook dat de markt geregeld in beweging wordt gezet als gevolg van het papieren aanbod waarmee de markt bediend wordt.

Via Ed Steer's dagelijkse nieuwsbrief ontvingen wij onder zijn begeleidend schrijven de volgende grafiek van Nick Laird:

[..] here's Nick Laird's Intraday Average Gold Price Movements chart once again that takes in four years of data…about 1,000 trading days…according to the insert on Nick's chart below. You can see that over those 1,000 trading days, the rallies that begin in the Far East run into a not-for-profit seller about five minutes before trading begins in London.

Bron en voor een betere resolutie: Casey Research

In deze grafiek zijn de dagelijkse prijsveranderingen van goud van de afgelopen vier jaar “gecomprimeerd” zodat de typische prijsbeweging over de handelsdag duidelijk zichtbaar wordt. Net voordat London opent daalt de goudprijs en zodra New York opent dan lijkt het alsof de bodem onder de markt vandaan getrokken wordt. Niemand hoeft gestudeerd te hebben om te zien dat hier sprake is van een zeer opmerkelijk patroon. Zolang het casino geopend blijft (dat is zolang de papieren markten niet gedwongen worden fysiek te leveren) zullen er ongetwijfeld waaghalzen zijn die hier hun voordeel mee doen. Wij kunnen de risico's echter niet genoeg benadrukken: blijf ver weg van de papieren markten. Voor je het weet sta je in een lange rij van beleggers met een papiertje dat niets waard blijkt te zijn.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo