CPM Group: “Geen tekort aan goud Comex”

comex-default-teaserVorige week schreven we op Hollandgold dat er geen sprake is van een dreigend tekort aan goud in de Comex. Daarmee weerlegden we de hardnekkige geruchten dat er bijna geen goud meer zou zijn voor fysieke uitlevering. Deze analyse wordt bevestigd door de CPM Group, een consultancybureau dat gespecialiseerd is in de markt van grondstoffen en edelmetalen.

In een kort verslag schrijven ze dat de goudvoorraad van de Comex in historisch perspectief juist relatief hoog is. Wanneer je de volledige voorraden (Registered + Eligible) afzet tegen de ‘open interest’ zie je dat er in historisch perspectief relatief nog steeds veel goud beschikbaar is. Ook wanneer de voorraden worden afgezet tegen de fysieke uitlevering blijkt dat er geen sprake is van een ongekende krapte in de goudmarkt.


cpm-gold-comex

cpm-gold-comex2

Geen tekorten goud bij de Comex, klik voor een grotere versie (Bron: CPM Group)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.