CPM Group: Zilverprijs onder druk door ruim aanbod

Layout 1De zilverprijs heeft sinds 1991 niet meer zo lang in een dalende trend gezeten als nu, zo schrijft de CPM Group in haar nieuwste Silver Yearbook 2015. Het onderzoeksbureau schrijft in haar rapport dat de zilverprijs onder druk blijft staan door een sterk stijgende productie van zilvermijnen. De vraag naar zilveren munten en zilverbaren is de laatste jaren weliswaar sterk toegenomen, maar niet genoeg om te compenseren voor al het extra aanbod dat de laatste jaren op de markt komt.

Daardoor blijft de zilverprijs onder druk staan. “Om de zilverprijs weer omhoog te laten bewegen moet al het extra aanbod van zilver uit de mijnen opgenomen worden door beleggers”, zo schrijft de CPM Goup in haar rapport. De afgelopen twee jaar schommelde de zilverprijs rond de €500 per kilo, ver beneden de niveaus van 2011 en 2012. Op het hoogtepunt werd er meer dan €1.000 betaald voor een kilo zilver, meer dan het dubbele van de actuele zilverkoers.

In 2014 kwam er in totaal 996,9 miljoen troy ounce zilver op de markt en dit jaar zal de productie van zilvermijnen met nog eens 1,1% toenemen. De vraag naar het edelmetaal zal naar schatting met 3,2% toenemen tot 892,7 miljoen troy ounce.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.