De Silver Eagle van Lake Tahoe

Hieronder leest u het vertaalde verslag van Simon Black op Sovereignman.com. Het originele artikel kunt u hier lezen.

Gisteren was mijn geluksdag, want toen ik midden in de natuur aan het wandelen was nabij Lake Tahoe stuitte ik op een 1 troy ounce Silver Eagle muntstuk. Jaartal 1996. Het lag gewoon op de grond, terwijl er helemaal niemand in de buurt was.

De munt was behoorlijk vies, maar ik kreeg hem met een oude tandenborstel en met enige inspanning schoon. Daaa besloot ik mijn vondst mee te nemen naar de bewoonde wereld voor een niet wetenschappelijk onderzoek.

Ik ben in veel landen geweest waar de lokale bevolking bekend is met de waarde van goud en zilver, vooral in Azië, India en het Midden-Oosten. Het is daar simpelweg een onderdeel van de cultuur. In de ontwikkelde wereld hebben mensen echter een veel groter vertrouwen in hun papieren valuta, omdat ze vanaf hun geboorte zijn gehersenspoeld om te geloven dat hun geldsysteem in orde is.

De 1996 Silver Eagle van Simon Black (Bron: Sovereignman.com)

Toen ik rondliep bij het vakantiepark waar ik verbleef hield ik voorbijgangers aan en legde ik hen uit hoe ik aan deze Silver Eagle munt was gekomen. Toen vroeg ik: “Hoeveel denkt u dat het waard is?” De eerste persoon die ik de munt liet zien froste zijn wenkbrauwen toen hij de munt vastpakte en het gewicht van het zilver voelde. Toen keerde hij de munt om, las de opdruk: “1 oz fine silver – one dollar” en zei: “uh, een dollar…?”.

De één na de ander, of het nou lokale de bevolking, personeel of toeristen waren, hadden geen flauw idee dat deze zilveren munt veel waarde heeft. Sommige mensen zeiden dat de munt waarschijnlijk niet zoveel waard was, omdat deze van het jaar 1996 was. “Ik bedoel, als ze van de jaren vijftig waren, dan was het misschien nog wat waard…” [Red: Wijzend op het gegeven dat Amerikaans muntgeld tot 1965 werd geslagen uit 90% zilver, maar niet wetende dat de Silver Eagle munt van puur zilver is, ongeacht het jaartal]

Een andere veel gehoorde reactie was: “Ik heb werkelijk geen flauw idee”. Daaa besloot ik naar het casino te gaan en daar drie dealers aan te spreken die aan een lege blackjack tafel zaten. Ik liet de Silver Eagle munt op de tafel ploffen en vroeg: “Hoeveel chips wil je me hiervoor geven?”. Om de beurt inspecteerden de dealers de munt, waaa ze elkaar in stilte aankeken en één uitsprak: “$1”.

Ik vroeg vervolgens nog wat andere mensen in de omgeving of ze me $5 of $10 wilden geven voor de Silver Eagle munt, maar deze aanpak werd meer als aanstootgevend ervaren dan dat het de nieuwsgierigheid van de mensen prikkelde.

Uiteindelijk kwam ik een stel tegen die met hun hond over het strand liepen. Ik liep naar ze toe en ik zei: “Jullie zien eruit als intelligente mensen, misschien kunnen jullie mij helpen. Ik vond deze munt vandaag tijdens een wandeling en ik heb geen idee wat het waard is. Wat denken jullie?” De man pakte de munt vast en constateerde dat het van zilver gemaakt was. Toen zei hij: “Oh, dit is zilver.. Het is waarschijnlijk wel wat waard, je moet het verkopen!”

Geweldig.. Had ik eindelijk iemand gevonden die kon vaststellen dat de munt van zilver was en daarom veel waarde had, kreeg ik te horen dat ik het beter kon inruilen voor papiergeld.

Zoals ik al zei ben ik niet verrast. Zelfs in dit luxe vakantiepark, waar veel goed opgeleide en succesvolle mensen verblijven, was niemand echt goed op de hoogte van de waarde van het zilver. Westerse landen zijn zo toegewijd aan hun papiergeld dat deze mindset bij mensen moeilijk te doorbreken is.

En hoewel mijn onderzoekje niet wetenschappelijk was, brengt het me wel bij een duidelijke conclusie: we zijn nog lang niet in de mania fase voor edelmetalen en alle verhalen over een 'goudbubbel' zijn op dit moment onzin.

De recente koersdaling is gewoon niets meer of minder dan dat, een koersdaling. Net zoals we dat zagen in 2008, toen fondsbeheerders en beleggers winst namen en hun vermogen terugtrokken naar cash. De echte uitbraak van goud en zilver zal er pas komen als de doorsnee Amerikaan de goudprijs gaat volgen op zijn of haar mobiele telefoon en als ze een verkoopadres voor goud en zilver in hun lijst van 'favorieten' of contactpersonen hebben gezet.

Net als de vastgoedbubbel aan het begin van deze eeuw, toen iedereen bezig was met het kopen en doorverkopen van huizen, zal ook de prijs van het edelmetaal de proporties van een bubbel gaan aannemen. Pas zodra de massa in de markt stapt. Voor beleggers in goud ligt er nog een hobbelige weg voor ons, maar het is duidelijk dat we nog ver verwijderd zijn van de 'Henk en Ingrid' mania fase.