Deutsche Bank: Zilver naar $44 en goud naar $2200 in 2013

Volgens Deutsche Bank zal monetaire verruiming door centrale banken de belangrijkste drijfveer worden voor een hogere goudprijs. De bank verwacht volgend jaar een goudprijs van $2.200 per troy ounce te zien, maar blijft vasthouden aan een schatting van gemiddeld $2.113 per troy ounce over heel 2013. Dat is 3% hoger dan de vorige schatting voor volgend jaar. Natuurlijk blijft het nattevingerwerk, want er zijn talloze variabelen die de goudprijs kunnen beinvloeden.

Over het vierde kwartaal van 2012 is Deutsche Bank ook positief ten aanzien van goud, want de bank verwacht dat de prijs zal stijgen tot gemiddeld $1.850 in de laatste drie maanden van dit jaar. Dat is ruim 4,5% hoger dan de spotprijs van $1770 per troy ounce die we op het moment van schrijven noteren. De Duitse zakenbank schrijft dat edelmetalen als goud en zilver het meest zullen profiteren van de nieuwe monetaire verruiming door de Federal Reserve en de 'fiscal cliff' waar de media al enige tijd over spreken. Dat laatste heeft betrekking op tal van lastenverzwaringen die de Amerikaanse bevolking binnenkort te verwerken krijgt, waardoor het besteedbare inkomen zal dalen. De bank verwacht dat de reële rente in de VS de komende tijd negatief blijft en dat de Amerikaanse dollar zwak zal blijven.

'Platina en palladium goedkoper in 2013'

Deutsche Bank denkt dat de onrust in de mijnbouwsector van Zuid-Afrika ook kan bijdragen aan hogere prijzen voor edelmetalen, omdat de mijnstakingen het wereldwijde aanbod van edelmetaal negatief kunnen beïnvloeden. De platinamarkt was een tijd lang een overschotmarkt, waardoor de prijzen onder druk stonden. Door de stakingen in verschillende platinamijnen in Zuid-Afrika is de productie zodanig teruggelopen dat er nu een evenwicht is op de wereldwijde markt voor platina. Houden de stakingen langer aan en blijft het aanbod van platina krimpen, dan kan dat volgens Deutsche Bank zorgen voor een situatie waarin platina weer duurder wordt dan goud. De vraag naar platina blijft echter beperkt, omdat het vrijwel volledig wordt aangemerkt als een industrieel metaal. Vooral in de auto-industrie wordt veel platina gebruikt, maar de zwakke verkoopcijfers van auto's suggereren dat er de komende tijd niet veel maar vraag zal zijn naar dit edelmetaal. Het aantal beleggers dat kiest voor platina is ook maar zeer beperkt.

Voor het vierde kwartaal verwacht Deutsche Bank desondanks een prijsdaling voor platina, tot $1.575 per troy ounce. Ten opzichte van de huidige spotprijs van $1.680 betekent dat een prijsdaling van ruim 6%. Ten opzichte van het vorige grondstoffenrapport heeft Deutsche Bank haar verwachting voor de prijs van platina in zowel het vierde kwartaal van 2012 als in 2013 met ruim 3% naar beneden bijgesteld. Volgend jaar verwacht de bank een gemiddelde platinaprijs van $1.644 per troy ounce. Door de relatief zwakke vraag naar auto's zal ook palladium minder in trek zijn, voor dit edelmetaal verlaagde de Duitse zakenbank haar koersdoel naar $630 voor het vierde kwartaal van dit jaar en $700 voor 2013. Dat is respectievelijk 12,5% en 6,7% minder ten opzichte van de vorige analyse.

Deutsche Bank verwacht hogere prijzen voor goud en zilver in 2013, maar is minder positief over platina en palladium