Die Welt: “Rusland heeft $15 miljard vergokt met goud”

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

De Duitse krant Die Welt publiceerde afgelopen zaterdag een bijzonder kritisch stuk over de goudaankopen van Rusland. Onder leiding van president Poetin en zijn voorganger Medvedev heeft het land haar goudvoorraad in een tijdsbestek van tien jaar weten uit te breiden van amper 300 ton naar 1.275 ton. Rusland wilde zich minder afhankelijk maken van valutareserves in dollars en euro’s en heeft daarom door de jaren heen een aanzienlijk deel van haar totale reserves omgezet in goudstaven.

MEDVEDEV-GOLDDoor de daling van de goudprijs is de goudreserve van Rusland vandaag de dag nog steeds evenveel waard als in 2011, ondanks de vele miljarden die de centrale bank de afgelopen jaren heeft gebruikt om meer goud te kopen. De volgende grafiek van Die Welt suggereert dat het kopen van goud alleen maar geld gekost heeft. De totale goudreserve van het land is vandaag de dag $45,1 miljard waard, een fractie meer dan de $44,35 miljard in september 2011. De $15 miljard aan valutareserves die in de afgelopen vier jaar werden omgezet in goud kunnen volgens de Duitse krant als een verlies beschouwd worden. De schrijver van het artikel spreekt van een“gouden onafhankelijkheidsverklaring dat is uitgelopen op een kostbaar avontuur”.

Heeft Rusland verkeerd gegokt?

Het artikel in Die Welt wekt de indruk dat Rusland een strategische blunder begaan heeft door goud te kopen, zeker nu de goudprijs naar het laagste niveau in vijf jaar gezakt is en de dollar sterker geworden is. Maar of dat ook echt zo is, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Het is belangrijk te beseffen dat een centrale bank geen beleggingsfonds is dat rendement moet maken voor haar klanten. Beslissingen om reserves aan te houden in een bepaalde valuta of in goud worden genomen vanuit een lange termijn perspectief.

Dmitry Tulin van de Russische centrale bank verklaarde eerder dit jaar tegenover Reuters dat de strategie om goud te kopen is ingezet vanuit de wens om minder afhankelijk te zijn van externe risicofactoren. “De goudprijs fluctueert weliswaar, maar daar staat tegenover dat het honderd procent gegarandeerd vrij is van wettelijke en politieke risico’s”, zo verdedigde Tulin eerder dit jaar de goudaankopen tegenover het Russische parlement.


De waarde van goud is dat het geen tegenpartij risico heeft zoals een valuta. Terwijl een valuta beheerd wordt door een land en haar centrale bank is fysiek goud vrijgesteld van een tegenpartij risico. Het heeft waarde van zichzelf en draagt niet het stempel van een bepaald land of een centrale bank. Het is de ultieme hedge tegen het falen van het financiële systeem. Om daarop voorbereid te zijn zet de centrale bank een deel van haar reserves op in het gele metaal. Rusland heeft in tien jaar tijd haar ‘verzekering’ tegen het falen van het financiële systeem opgeschroefd van 2% naar 13% van de totale reserves. Dat kunnen we moeilijk een riskante strategie noemen.

Lees ook:

goud-valuta-rusland
Goudreserve versus valutareserve Rusland
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo